Богдан Богданов
Богдан Богданов

В Държавната консолидационна компания (ДКК) бяха индикирани много проблеми в последните две години. Там имаме изхарчен значителен държавен ресурс. От един одобрен през 2018 г. бюджетен ресурс от МС в размер на 500 млн. лева г. за ремонт на язовири са изхарчени 600 милиона. Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов .

Той допълни, че с пари, които са били предвидени за ремонт на язовири, са били закупени дронове, и то без обществена поръчка.

„Всичко е разплатено почти авансово, а насреща нямаме нито един завършен язовир с необходимата документация и въведен в експлоатация. В този случай компетентните органи трябва да си свършат работата. Още през 2021 г. е предадена необходимата документация на прокуратурата и следствието, но оттогава не сме получавали никаква обратна връзка“, обясни министър Богданов пред Би Ти Ви.

Той коментира и въпроса за т.нар. правителствен комплекс, който трябваше да бъде построен на територията на „София Тех Парк“ и за който бяха дадени 84 млн. лева. По думите му единственото, което се е реализирало по тази задача, е идейният проект от 2021 г.

„Въпросът е защо парите не са върнати на ДКК и съответно в ББР. Към днешна дата ДКК продължава да понася огромни щети, защото това е кредит“, уточти министърът.

По темата с взривовете на складовете на Емилиян Гебрев Богдан Богданов припомни, че това не е изолиран случай, и допълни, че и през минали години са се случвали такива инциденти, които обаче все още не са изяснени от разследващите органи.

„В отбранителната индустрия работят 70 хил. души, има ръст на износа от над 200% за година. Това е серия от инциденти, но нямаме ясен отговор за предишните инциденти. Направихме срещи с едни от най-големите производители и това, което се установи е, че и те нямат информация за точните причини. Обсъдихме с тях как държавата може да впрегне целия си ресурс, за да може бранша да се чувства сигурен“, заяви той.

Ето защо по неговите думи около военните предприя и складовете оттук-нататък ще има денонощна охрана от МВР.

Богданов обяви, че се очаква ръст на икономиката, и добави, че за първите четири месеца на годината има ръст на инвестициите със 64 процента.

„Инфлацията намалява, до края на годината прогнозираме тя да достигне около 5,6% на средна база. Нормално е в даден момент цените да тръгнат надолу. Всъщност цените на едро вече тръгнаха надолу. Но въпросът не опира само до цените, но и до ръста на доходите, за да могат хората да си позволят повече. В крайна сметка икономиката на България ще се развива, но ако искаме големи инвестиционни проекти, трябва да имаме върховенство на закона, стабилност и предвидимост“, категоричен е министър Богданов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук