Сеута мигранти
Снимка: БГНЕС

В средата на май испанският екслав в Северна Африка Сеута се сблъсква с безпрецедентен приток на нелегални имигранти от Африка – около 8 000 души пристигат в спасителни и надуваеми лодки. Сред тях са и около 1500 деца. Очевидно една от основните причини за това трябва да се търси в стария конфликт между Испания и Мароко заради спорната територия на Западна Сахара, обяснява „Дойче Веле“.

Какъв е произходът на конфликта?

Напрежението в отношенията между Испания и Мароко възниква още през 1884 година. Като част от международната конференция в Берлин големи части от Африка са разделени между европейските колониални сили.

По време на този процес територията, известна днес като „Западна Сахара“, попада в сферата на влияние на Испания. През 1975 г. Испания се отказва от позициите си в Западна Сахара. Тогава Мароко и Мавритания претендират за тази територия. През 1979 г. Мавритания също се отказва от своите териториални претенции.

Какво е Фронт „Полисарио“?

През 1973 г. е основан Фронта „Полисарио“ (от испанския „Frente Popular de Liberación de Saguía el-Hamra y Río de Oro“). Двете области, споменати в името, заедно образуват Западна Сахара. Целта на организацията: държавна независимост на региона на Западна Сахара.

От средата на 70-те години в района започват да се заселват все повече и повече мароканци, а през февруари 1976 г. Фронтът „Полисарио“ провъзгласява Арабската демократична република Сахара (SADR). Скоро след това започват въоръжени сблъсъци с мароканската армия. Фронтът „Полисарио“ е подкрепен от Алжир, където живеят много бежанци от Западна Сахара, особено в бежанския лагер близо до Тиндуф.

Какъв е правният статут на Западна Сахара?

В момента SADR е призната от около 50 държави, както и от Африканския съюз (AU), към който се присъедини през 1984 г. Протестирайки срещу приемането на SADR в АС, Мароко се оттегли от тази международна организация през същата година, като се върна в нея едва през 2017 г.

SADR не е член на ООН. През есента на 2020 г. Съветът за сигурност на ООН удължи мандата на мисията на Западна Сахара на MINURSO (Мисията на ООН за референдума в Западна Сахара). Но текстът на документа за удължаване на мандата вече не включва референдума, споменаването на който преди това беше поискано от ООН.

Каква е същността на настоящата криза между Испания и Мароко?

Очевидно, напливът на млади мароканци в Сеута има за цел да окаже натиск върху Испания. През пролетта правителството в Мадрид даде съгласието си за лечение в испанска болница за Брахим Гали, шеф на Фронта „Полисарио“, който беше болен от COVID-19.

Мароканският държавен министър по правата на човека Мустафа Рамид разкритикува във Фейсбук действията на Испания, която според него „дава убежище на лидера на групата, вдигнала оръжие срещу Мароко“.

От какво се страхува Мароко?

Правителството в Рабат изглежда нервно, страхувайки се, че отношението към Гали ще засили съмненията относно претенциите на Мароко за суверенитет над Западна Сахара. Мароканските власти започнаха да се надяват на международно признаване на своя суверенитет, след като тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви през декември 2020 г., че възнамерява да го признае.

Статутът на Западна Сахара беше и причината за конфликта между Мароко и Германи. В началото на май кралството отзова своя посланик от Берлин. Мароканското външно министерство приписва тази стъпка на „враждебните“ действия на Германия. Властите в Рабат посочиха, че протестират срещу действията на Германия в конфликта за Западна Сахара. Те обвиняват правителството на Германия в „разрушителна позиция“. Германия разкритикува решението на Тръмп и свика заседание на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос.

Защо Западна Сахара е толкова важна?

Западна Сахара е икономически много привлекателна зона поради своите минерални ресурси. Фосфатните находища там се считат за най-големите в света.

Около 72% от всички известни в момента резервати се намират в Западна Сахара и Мароко. Преди примирието през 1991 г. с фронта „Полисарио“ Мароко започва изграждането на защитна стена. Благодарение на това богатите на ресурси региони вече са в кралството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук