Южна Корея
  1. В Южна Корея се счита, че се раждате на 1 година

В Южна Корея бебетата се смятат за навършили 1 година, когато се родят. Поради тази причина, когато чужденец ги попита за възрастта им, корейците често отговарят с две числа: „международна възраст“ и „корейска възраст“.

Освен това всички те „остаряват” в навечерието на Нова година. Така че в някои случаи кореец, роден точно на същата дата като вас, ще се счита за две години по-възрастен от вас!

Тази система има своите корени в китайската бройна система, която някога е била широко използвана в Корея.

  1. Много е възможно да ви попитат за кръвната ви група

След „на колко години сте?“, „каква е кръвната ви група?“ ще бъде най-често задаваният въпрос в Южна Корея.

Корейците вярват, че кръвните групи са свързани с личността, така че въпросът за нея е просто начин да ви опознаят по-бързо. За тях кръвните групи са нещо като зодиите. Чрез тях те определят и съвместимостта между различните хора, така че въпросът „Каква е твоята кръвна група?“ е често срещан на първа среща.

  1. Числото 4 се смята за нещастно

Като се има предвид сходството в произношението между думата за числото 4 и думата за „смърт“, в Южна Корея се смята, че 4 носи лош късмет. Точно както в една западна болница може да не намерите легло с номер 13, така и в много корейски сгради няма да намерите бутон за четвъртия етаж на асансьора, а вместо това той ще бъде обозначен като „F“.

Не всички обаче споделят това суеверие, макар че то е доста разпространено между по-възрастните поколения, много млади хора нямат толкова силни чувства към номер 4.

  1. Пластичната хирургия е нещо напълно нормално

Сеул е световната столица на пластичната хирургия. Само в квартал Гангнам има около 500 клиники за естетична хирургия. Докато в други страни тя често е табу, в Корея пластичната хирургия е повече от приета.

Доста често срещано явление е родителите да насърчават децата си да се подложат на някаква процедура, преди да постъпят в университет.

„Кавказкият външен вид“, популяризиран от известни личности, е на голяма почит както при мъжете, така и при жените. Голям брой хора на възраст около 30 години признават, че са си правили някаква пластична операция, и много хора пътуват до Сеул, за да отидат в някоя от многобройните клиники.

  1. Без окосмяване по лицето

Всякакво окосмяване по лицето се приема крайно неодобрително в Южна Корея. Изглежда, че хората смятат брадите и мустаците за признак на лоша хигиена, а стандартите за красота на мъжете клонят към чисто избръснат вид.

Окосмяването по лицето може дори да ви попречи да си намерите работа, тъй като работодателите със сигурност ще си създадат лошо впечатление за вас.

  1. Денят на влюбените е за мъжете

Обратно на останалата част от Света, на 14 февруари корейските мъже са тези, които получават подаръци и внимание. Въпреки че през последните години празникът понякога се определя по-скоро като ден на двойките.

Жените обаче не трябва да се притесняват, има още един ден специално за тях един месец по-късно, на 14 март, така нареченият Бял ден.

И не спира дотук! Южнокорейците имат общо 12 дни на любовта, по един на 14-то число на всеки месец.

  1. Електронните спортове са много разпространени

Южна Корея е родното място на електронните спортове и въпросът се разглежда много сериозно. Съществуват дори академии, в които младите корейци могат да се обучават на видео игри.

Гейминг културата започва да процъфтява през 90-те години на миналия век и до пандемията хиляди хора се тълпят на арените за еспорт, където се провеждат състезанията.

  1. Тоалетната хартия е често срещан подарък за новодомците

Въпреки че вече не са изключително разпространени, тъй като хората се местят много често, корейските партита за новодомците са различни от това, което бихте очаквали. Ако се местите в нова къща, не бива да се изненадвате, ако приятелите ви се появят, носейки тоалетна хартия или прах за пране.

По принцип всички видове почистващи препарати се смятат за перфектни подаръци за случая, но тоалетната хартия и кърпичките са далеч най-популярни. Така че, ако планирате да си купите къща в Южна Корея, няма нужда да ги купувате.затворена стая може да бъде фатално.

  1. Празнуват два различни новогодишни дни

Докато повечето други азиатски страни или празнуват лунната нова година според китайския календар, или приемат традиционния западен новогодишен ден, в Южна Корея празнуват новата година и по двата начина.

Като цяло 1 януари се смята за по-спокоен и непринуден празник, който се прекарва с най-близките роднини. Разменят се и картички, много подобни на тези, които ние използваме за Коледа.

Другият празник обаче продължава цели три дни и се отбелязва много по-шумно, обикновено според китайския лунен календар.

  1. Повече от половината от всички корейци живеят в района на столицата Сеул

Столицата на Южна Корея е петият по големина град в света, като в града и околностите му живеят 26 милиона души. Това е малко повече от половината от цялото население на страната, което е около 51 млн. души.

Сеул е гигантски град, който никога не спи, който предлага всичко, което посетителите могат да си представят, ако се вгледат достатъчно внимателно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук