риба

Опаковки от стари пестициди са отровили рибата в Марица. Изпускането на отровни вещества в речното корито от страна на предприятието за преработка на пластмасови отпадъци „Екоинвест“ не се случва за първи път. Те са били изпуснати в река Пишманка, която от своя страна се влива в р.Марица, което е довело до отравянето на рибата от последните дни. То обаче е един от най-големите удари върху екологичното равновесие на реката.

Залпово изпускане на силно токсични вещества- цианиди, арсен, живак и други токсични материали, плюс индустриални замърсители са попаднали в реката, полепнали към млените частици пластмаса. От това е пострадала  рибата в река Марица след устието на река Пишманка до района на Стамболийски. Басейнова дирекция – Източнобеломорски район със седалище в Пловдив проучи случая, следят се 86 показателя във водата, взета от 19 пункта в района на отравянето.

На пазарджишкото предприятие „Екоинвест“ ще бъде наложена тежка глоба по Закона за екологичните щети според Марин Маринов, директор „Мониторинг“ към Басейнова дирекция – Източнобеломорски район. По случая се води и прокурорска проверка.

Инцидентът с река Марица стана повод областният управител Дани Каназирева да създаде комисия, която да провери как се стопанисват и охраняват старите складове, в които все още се съхраняват опасните пестициди. Това в момента се случва в 6 села в Пловдивско.

Днес пред Радио Пловдив директорът на РИОСВ – Пазарджик Костадин Гешев коментира, че има следи от пестициди, но концентрации са изключително ниски. В Екоинвест пък производството вече е възстановено, като е поръчано на ВиК да почисти целия колектор.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!