Света София, църква, Истанбул
Историческият храм "Света София" отново служи за джамия

След седмица официално мълчание външният министър Екатерина Захариева трябва да каже каква ще бъде българската позиция на решението на турския държавен съвет за превръщане на църквата „Света София” в действаща джамия.  Захариева днес ще бъде изслушана по темата от депутатите в пленарна зала.

Решението да се върне статута на „Света София“ на действаща джамия  беше взето на 10 юли и предизвика острата реакция на много европейски държави, а от  ЮНЕСКО заявиха, че ще преразгледат статута на храма в Истанбул.

Единствената реакция до момента на страната ни беше 24 часа след взимане на решението и гласеше:

„България посреща със съжаление решението, засягащо статута на „Света София“. Присъединяваме се към призивите на международната общност за запазване на досегашния достъп до монумента, предвид неговата история и символното му значение за християнството и исляма. Очакваме да бъде съхранена универсалната историческа стойност на паметника като част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.”

Това написаха от канцеларията на външния министър Екатерина Захариева 24 часа след решението на Турция за промяна на статута на храма.

Сред първите реагирали на новината очаквано бе Светият синод на Гръцката православна църква, откъдето изпратиха писмо до ЮНЕСКО и другите компетентни международни и национални организации с призив да изразят публично несъгласието си с превръщането на „Света София“ в Истанбул в джамия.

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заклейми решението на турския съд. Това стана по време провелия преди няколко дни съвет „Външни работи“ в Брюксел с участието на първите дипломати на страните членки.

„Решението неизбежно ще засили недоверието, ще доведе до нови разделения между религиозните общности и ще подкопае усилията ни за диалог и сътрудничество. Имаше широка подкрепа за призив към турските власти незабавно да преосмислят и обърнат посоката на това решение“, каза Борел.

На въпрос за евентуално налагане на санкции срещу Турция, включително заради незаконните сондажи в източното Средиземноморие, той отговори, че те винаги са инструмент за постигане на определена цел, но не са политика сами по себе си. Съветът на ЕС залага на преговорите и на диалога.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!