европейски пари и бюджет

Лидерите на ЕС се срещат днес за първи път лице в лице след коронавирусната криза, с ниски очаквания за сключване на споразумение за пакет от стимули за 750 млрд. евро за възстановяване на икономиките след COVID-19.

Основният въпрос е каква част от фонда за възстановяване ще бъде предоставен като безвъзмездни помощи и колко под формата на заеми.

Срещата на върха трябва да постигне съгласие и за седемгодишния бюджет на стойност още 1,07 трилиона евро.

Позициите са далеч от сближаване

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди преди срещата на върха, че „позициите са все още далеч един от друг“.

Срещата в Брюксел трябва да продължи и утре, но на лидерите на ЕС може да им отнеме и повече време, за да постигнат споразумение.

Френски служител заяви, че споразумението през този уикенд е възможно, но със сигурност трябва да бъде приключено до края на лятото.

По думите на италианския премиер Джузепе Конте, южните държави, включително Италия и Испания, искат спешно решение. Те трябва да съживят икономиките си, засегнати силно от пагубната пандемия, която отне 35 000 живота в Италия и още 28 400 в Испания.

Испанският премиер вече се срещна с няколко европейски лидери, за да настоява за по-голямо финансиране като директна помощ.

 

ЕЦБ вече прогнозира 8,7% спад в икономиката на еврозоната

Базираната във Франкфурт Европейска централна банка вече прогнозира 8,7% спад в икономиката на еврозоната тази година заради пандемията. Но икономиките, които скоро започнаха да търсят изход от финансова криза, искат субсидии, а не да поемат по-нататъшни дългове.

Планът за възстановяване, подкрепен от Франция и Германия, за 500 млрд. Евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми все още среща съпротивата на „пестеливите“ страни от Северна Европа, водени от Холандия, към които се присъедини и Финландия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!