Коледа пари

Дружеството WorldRemit за международни разплащания изнася интересна статистика в традиционното си изследване за разходите на населението на отделни страни за посрещане на Коледа. Тя хвърля светлина както върху нивото на жизнен стандарт, така и върху степента на религиозност на обществата. Тази година са изследвани общо 24 страни, в които християнското население /мнозинство или малцинство в самата държава/ доминираща е католическата или протестантската деноминация. Държави с преобладаваща източноправославна религия сред християнското население не са обект на изследване.

Ако сумата е дадена общо, то твърде интересна е разбивката по отношение на трите пера. А именно храна, декорация и подаръци. Тяхната непропорционалност може да насочи и към спецификата на народопсихологията на отделните народи, а вероятно и към различията между християнските деноминации, изповядвани в отделните общества. Прави впечатление, че при протестантите /нюансирано и в тяхната огромна вариативност/ доминират разходите за подаръците, т.е. личното внимание е преобладаващо. За тяхна разлика, католиците отделят повече средства за храната и/или заедно с декорациите заемат по-голяма част от финансовата подготовка за посрещането на Коледа. Това показва, че колективната солидарност е водещ компонент при посрещането на този водещ християнски празник.

Интересното е, че водеща е Канада с 2 100 долара. Доминиращите разходи за подаръци трябва да показва, че мнозинството християни там са протестанти. Официалната статистика обаче дава информация, че повечето канадски християни са католици. На второ място е Ливан, в който местните християни са едва малко над 30%. Огромното мнозинство от тях са маронитите-католици. Те разходват 2058 долара като има паритет между средства за храна и подаръци. Следва Германия с 1453 долара, САЩ – 1236 долара, Франция – 1127 долара, Австралия – 1077 долара, Мексико – 1076 долара, Обединеното кралство – 1075 долара, Нидерландия – 679 долара, Камерун – 612 долара, Филипините – 569 долара, Испания – 499 долара, Гватемала – 315 долара, Нигерия – 309 долара, Фиджи – 290 долара, Колумбия – 272 долара…на последно място е Уганда с 90 долара.

Според тазгодишното изследване на WorldRemit световната инфлация се е отразила негативно на коледното пазаруване. Авторите на материала считат, че вероятно домакинствата в страни като Филипините, Уганда и Нигерия са похарчили повече от 100% от техните месечни доходи. Някои от тях са достигнали цели 156%. В същото време в Обединеното кралство празнуващите Коледа са изразходвали около 65% повече в сравнение с 2021 г.

Още международни новини – четете тук

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук