Представете си да имате 100 камили и всяка от тях да е натоварена със 130 килограма злато, а този керван да преминава през цяла Африка, за да достигне Близкия изток. И не само това – да раздавате златото на хората, за да може да намалите цената му.

Е, точно това е направил най-богатият човек в историята. Неговото име било Манса Муса – владетелят на Малийската империя в началото на 1300г.

Легендата разказва, че Кралят на кралете раздал толкова много злато в Египет, че почти го обезценил.  Но колко богат трябва да си всъщност, за да сториш подобно нещо?

Манса Муса

Той притежавал около 400 МИЛИАРДА ДОЛАРА (днешни пари), тоест бил е много по-богат от Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които заедно притежават около 200 милиарда долара.

За да си представите колко богат е бил Муса, ето няколко примера:

 

№8 Би могъл да построи около 266 небостъргача като Бурж Халифа.

Сградата е висока около 830 метра и е най-високата в целия свят. Построяването й е струвало около 1,5 милиарда долара.

№7 Манса Муса можел да покрие 16 пъти стойността на „Молът на света”

– най-големият търговски център на Планетата, който също се намира в Дубай. В него има толкова много дрехи, които биха стигнали за половината население на Земята. Но колко ли струва този мол, разположен на площ от 15 240 000 кв. метра. Отговорът е 25 милиарда долара.

№6 Муса можел да създаде 400 000 рола тоалетна хартия от чисто злато.

Малийският император имал толкова много от ценния метал, че ако искал, можел да си направи златна тоалетна хартия, която щяла да му стигне за 8000 години. Вярно, че няма да е практично, но поне ще е ефектно.

№5 Лесно можел да си купи всички млади милионери на света

Рапърът Дрейк, например, изкарва около 75 милиона долара на година, а Ники Минаж – 60 милиона и т.н.

Когато съберем приходите на всички известни музиканти в категорията YMCMB (Young Money Cash Money Billionaires), получваме около 450 милиона долара. Това означава, че Муса можел да ги купи около 1000 пъти.

№4 Бионсе и Джей Зи трябва да обикалят света в продължение на 5000 години, за да се доближат до богатството на Муса.

Според списание „Билборд” по време на турнето си, двойката изкарвала средно по 4 милиона долара на шоу. Само в Северна Америка те изнесоха 19 концерта.

Бионсе, Джей Зи

Това означава, че те трябва да направят поне 100 000 спектакъла в следващите 5000 години, за да спечелят толкова пари, колкото притежавал Муса. Той натрупал състоянието си от това, че контролирал ключови търговски пътища между Западна Африка и Средиземноморието.

№3 Манса можел да снабдява цяла Америка с петрол БЕЗПЛАТНО в продължение на ТРИ години.

Манса Муса

Преди да си кажете: „Само три?”, нека първо обясним колко струва един барел петрол и за какво би стигнал. По данни на правителството в САЩ, през 2016г. американците са използвали 7,9 милиона барела петрол НА ДЕН или близо 3 милиарда на година. Тогава петролът се е търгувал средно за 40,7 долара за барел.

Като направим изчисленията излиза, че близо 118 милиарда долара са давали американците за петролни продукти през 2016г.

№2 Манса Муса можел да плаща за електричеството на човечеството в следващите 200 милиона години.Цената на тока

Според изчислента средно човек харчи по около 2000 долара на година за ток. Това означава, че Муса разполагал с толкова пари, че да плаща за тока на хората в продължение на 200 МИЛИОНА ГОДИНИ.

№1 Можел да купи 262 пъти десетте най-богати знаменитости за 2017г.

Миналата седмица излезе класацията на списание „Форбс” за десетте най-богати знаменитости за 2017г. Общото им състояние излиза около 1 524 000 000 долара.

Сред тях са Джордж Клуни, Флойд Мейуедър, Кристиано Роналдо и др. (ЦЕЛИЯТ СПИСЪК ВИЖТЕ ТУК).

Форбс

 

Още за Манса Муса може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!