През март тази година австралийски риболовец извади от океана отхапаната глава на огромна акула мако. Главата тежала 100 килограма, но нищо от тялото не е намерено. Резонно както у намерилия главата Трапман Бергауи /наричан още Джейсън/, така и сред любителите на мистериите възникна въпосът – какво може да отхапе главата на толкова голяма акула мако, която при това е и най-бързият вид акула?

„Това е всичко, което е останало от това чудовищно мако – писа във „Фейсбук“ Джейсън. За съжаление не видяхмe какво е изяло тялото, но трябва да е наистина впечатляващо!“

Акулите мако достигат до дължина малко под 4 метра, тегло около 570 кг и плуват със скорост около 70 км/час. Това, което е отхапало главата на въпросния гигант, трябва да е било в пъти по-голямо, писа „Сън“.

Във форумите, посветени на находката, имаше най-различни предположения – за кит-убиец, бяла или тигрова акула – все хищници, които могат да победят мако – но дори и в тези случаи вероятно става дума за изключително грамадни екземпляри, които сами по себе си биха представлявали чудовищна гледка. Ако например е била бяла акула, тя трябва да надхвърля дължина от 6 метра, за да остави такива следи от ухапвания – горе-долу големината на измислената от Питър Бенчли в неговия знаменит роман „Челюсти“, филмиран от Спилбърг през 1975 година.

Кадър от филма „Челюсти“

Огромните следи от захапката на неизвестното чудовище повдигнаха и темата за възможността за оцеляване на мегалодона – най-страшната и огромна акула /и изобщо риба/ в историята на планетата, която би трябвало да е живяла преди 3,6 милиона години, ако се неглижират някои доста противоречиви и дискусионни находки, които внушават малко по-тревожни изводи.

Подобни реални находки дават увереност на криптозоолозите, че в дълбините на океана все още живеят страшилища, за които нищо не знаем. „Дебати.бг“ вече е публикувал материали по темата за останки от страховити същества, останали неидентифицирани от учените. Ето още няколко фрапиращи находки:

Трупът на „Зуию Мару“

През 1975 година рибарите от японския кораб „Зуию Мару“ извадиха този разложен труп. Той не е бил идентифициран и се наложило да бъде изхвърлен, за да не пламне зараза на борда.

От анализа на взетите образци бе направен изводът, че съществото може и да е неизвестен вид акула, чийто разложен труп може да изглежда така. Впоследствие някои специалисти предположиха, че това е китова акула, но мистерията не бе окончателно разгадана.

Чудовището от Пукехина бийч

През 2013 година разхождащите се по плажа на Пукехина бийч, на залива на изобилието в нова Зеландия, бяха шашнати от изхвърления 9-метров труп на това неидинтифицирано чудовище. Разбира се, има много предположения с познат характер, като разложен кит-убиец, но други разбирачи посочват характеристики на трупа, които опровергават това.

Разбира се, има и хора, които виждат в находката оцеляло праисторическо чудовище. Подчертано бе и че нова Зеландия има богата история с изхвърлени на бреговете й непознати същества.

Косматото морско чудовище от Камчатка

През 2016 година на п-в Камчатка бе изхвърлено нещо, което наистина не прилича на нищо познато – огромен космат труп с пипала. Той е бил плакнат няколко дни в плитчините до селището Пахачи, на брега на Берингово море, и е добре разгледан от местните хора, които са свикнали морето да носи странни неща. съществуваше предположение, че това е замразен труп на вълнест мамут, освободен от някой ледник, но очевидците твърдят, че нещото повече приличало на космат октопод с големина около 3 пъти човешки ръст. Казват още, че козината всъщност представлява гъсти миниатюрни тръбички.

Трупът е изчезнал преди да бъде проучен, но трябва да се отбележи, че подобни трупове са изхвърляни и преди в различни части на света, например на новозеландския бряг. За находката от Камчатка съществува и хипотеза, че става дума за огромно морско същество, попаднало под влияние на някакви химикали, изпуснати от секретен обект.

Малкото Неси

Джеф Уорън се завръщал през март 2018 година от пътуване с кораб до резервата Уулфайлънд, когато открил на брега на плаж в Джорджия трупа на това същество, дълго около 1,5 метра и изглеждащо като миниатюрно копие на суперизвестното шотландско чудовище Неси.

Уорън заснел снимки и видео и когато ги показа на местните, се оказало, че съществува местна легенда за подобно същество, виждано във водите наоколо.

Видът на животното не е идентифициран. Разбира се, присъстват характерните за всички такива случаи теории за разложен труп на познато животно /макар че този не изглежда така/, както и за праисторическо същество. Изказано бе и предположение, че трупът е просто фалшификация, защото прилича на описанието на съществото от местната легенда. Едва ли някога случаят ще се изясни, защото скоро след намирането му той изчезнал.

Трупът от Мексико

Това ужасяващо на вид същество е изхвърлено мъртво на плаж в Мексико. За него се казва, че е „огромно“, но така и не бяха уточнени размерите.

Снимките, направени от открилата го през май 2018 г. местна жителка, станаха хит в мрежата. Всички предположения са в сила…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук