На снимката: Теменужка Петкова

Предизборната кампания е в пикова фаза, а в БСП имат къса памет, защото когато ГЕРБ са поели енергийния сектор, той е бил в криза, коментира енергийният министър Теменужка Петкова пуснатия от БСП сигнал до прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до Христо Ковачки, подпомагани и от държавата.

На пресконференция депутатът от БСП Кирил Добрев отбеляза, че българският производител плаща изключително висока цена за електроенергия, и „е крайно време да се сложи край на безумията, които битуват в държавата ни“. За него е нелогично как съседни на България страни купуват електроенергията на цени в пъти по-ниски от хората, които живеят там, където тя се произвежда.

„Разбирам, че става дума за кампания, но когато говорим за енергетика трябва да бъдем пунктуални“, отговори на обвиненията Петкова.

Тя посочи, че средната цена на енергийната борса в България за периода юни-август е 48,59 евро, а в Румъния например – 50 евро и не е най-високата в ЕС, както твърди опозицията.

Относно обвиненията на червените, че „компании, свързани с определен концесионер, дължат на държавата стотици милиони за предоставени въглищни концесии“, енергийният министър припомни, че всички въглищни концесии са предоставени с решения на Министерския съвет в периода 2002 – 2007 г. вкл.

„През 2014 г. имаше натрупани около 4 млн. лв. задължения по един концесионен договор, но през май 2015 г. успяхме да ги съберем на база на договор за цесия“, каза министърът.

Според Петкова, ако БСП, както и всеки гражданин, имат сигнали за нарушения на борсата, трябва да сезират съответните органи. На въпрос дали може да каже, че в енергетиката има монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки, Петкова заяви, че не може да твърди подобно нещо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!