nuclear-explosion

Държавният департамент на САЩ е на мнение, че Русия не спазва мораториума за провеждане на ядрени опити. Китай вероятно прави същото, гласи оценката оценката от публикувания доклад за спазване на международните споразумения в областта на контрола над въоръженията, неразпространението и разоръжаването. Москва и Пекин неведнъж са отхвърляли подобни обвинения, пише „РИА Новости“.

„Вероятно Китай през 2018 е направил няколко опита или експерименти, свързани с ядрено оръжие. Характерът на тези опити предизвиква безпокойство относно спазването на мораториума от страна на Китай“, пише в документа.

Там се казва още, че допълнителна информация за такива опити е приложена в секретната версия на доклада.

Относно Русия Държавният департамент повтаря разузнавателна информация на САЩ от юни, че страната не се придържа към стандарта за „нулева мощност“. Съединените щати смятат, че Русия не спазва мораториума върху ядрените опити в съответствие с американския стандарт за „нулева мощност“, гласи докладът.

Подчертава се, че според експертната оценка тези опити ще позволят на Русия да подобри потенциала си в областта на ядрените оръжия. В същото време САЩ са се отказали от предимството, като поддържат стандарт „нулева мощност“.

Договорът за всеобща забрана на ядрените опити е подписан през 1996 година, но не е ратифициран от редица държави, в това число САЩ и Китай. Държавите, разполагащи с ядрено оръжие, доброволно се задължават да не провеждат опити с тях. САЩ се придържат към собствен стандарт на „нулева мощност“. Той не е международно признат, но по него те оценяват ядрената политика и на други страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!