Попадане на чуждо тяло в дихателните пътища се смята за един от най-драматичните казуси в медицинската практика, при които нерядко следва смърт. Особено чести са такива случаи при деца между 1 и 3 години.

Причините са : липсват кътни зъби за ефективно смачкване на храната, все още не работят защитни механизми, поради което чуждо тяло може лесно да бъде глътнато при смях, плач, кашлица, игра, съпроводени от внезапно дълбоко вдишване.

Специално по време на игра децата често тичат и поемат дълбоко въздух в един и същи момент.

Различни чужди тела могат да попаднат и да заседнат в областта на ларинкса, трахеята или бронхите. По- големите обикновено се заклещват в ларинкса или трахеята. Рискове при по-малките деца носят поглъщане на семки, ядки, зърна, малки сушени плодове или парчета, много опасни са пуканките, още – по-големи парченца месо, зеленчук, друга твърда храна, кост, иглички, мъниста, части от играчки, насекоми, други.

Засядането на чуждо тяло в ларинкса се определя най-вече от неговата големина и форма: големи чужди тела (парчета месо, зеленчуци) – застават в гласната цепка. Поради рефлекторния спазъм гласните гънки обхващат плътно чуждото тяло и прекъсват достъпа на въздух до белите дробове.

Плоски чужди тела (монети, копчета, плоски кости) – засядат надлъжно в гласната цепка, но покрай тях преминава въздух и задухът не настъпва така драматично.

Заострени и ръбести чужди тела (парчета пластмаса, игли, гвоздеи, остри кости) – се забиват най – често под гласните връзки), където причиняват възпалителни промени с рпазлични тежки последици.

Заоблени чужди тела или парчета с малки размери  по-често попадат в трахеята и бронхите.

Ако не се загуби самообладание и родителят, човекът до детето  реагира бързо и информирано решително, може да предизвика изхвърляне на глътнатото чуждо тяло и да не се стигне до задушаване.

Как се реагира?

Оказването на първа помощ е  важно, много важно, но то е специално умение, което е добре да се научи.

Как да разбера дали детето започва да се задушава?

Има различни признаци на задушаване. Ако детето диша, но кашля, това означава, че страда от частично припокриване на дихателните пътища. То трябва да продължи да кашля, за да изхвърли заседналата частица. Не е изключено да повърне заради рефлексите, причинени от попадането на чуждо тяло в ларинкса. Тези естествени реакции помагат за изчистване на детското гърло без чужда намеса или специални техники.

Тежък случай на задушаване има, ако детето спре да кашля или да вика, т.е. неговите дихателни пътища са блокирани. Неясните звуци или беззвучното отваряне на устата също може да бъде признак на задушаване.

Има внезапно посиняване или почервеняване на кожата, невъзможност за вдишване и активното слюноотделяне, не е изключена загуба на съзнание.

Правилната реакция изисква първа да опитате да успокоите детето и веднага да потърсите бърза помощ.

Не се опитвайте да достигнете до заседналия предмет с ръце, тъй като може предизвикате по-дълбоко проникване в дихателните пътища. Такова действие за изваждане е допустимо, само ако можете да видите тялото. 

Деца на възраст под 1 година се задушават най-вече от храна – при консумация или заради повръщане.  Опосност е лошо раздробената храна с наличие на големи парчета в нея.

 Няколко метода могат да помогнат за спасяване на детския живот в критична ситуация:

Обърнете бебето по корем. Наклонете главата му надолу с една ръка, а с другата го потупайте леко по гърба 5 пъти. Направете това, сякаш се опитвате да премахнете заседнал обект от устата му

Обърнете бебето по гръб. Наклонете главата му надолу. Притиснете внимателно под гръдния кош с помощта на показалец и среден пръст около 5 пъти.

При по-големи деца над 1 годинка и повече се прилагат различни спасителни процедури:

Използвайте едната ръка за опора. Внимателно наклонете детето напред. Потупайте го 5 пъти с другата ръка в областта на раменете.

Обърнете детето с гръб към вас и застанете на колене, ако е малко. Хванете го през кръста с две ръце. Стиснете едната в юмрук, а другата поставете върху нея. Натиснете рязко точката, разположена под гърдите (между пъпа и ребрата), 5 пъти. Повторете, докато обектът излезе.

Ако детето лежи и няма възможност да се изправи, трябва да действате по друг начин. Обърнете го по гръб и седнете върху колената му. Поставете ръцете си една върху друга и рязко притиснете точката под гърдите, прилагайки плъзгащи движения отдолу нагоре. Повторете с цел чуждият обект да бъде изхвърлен от гърлото.

Ако дишането на детето не се възстановява или е загубило съзнание след отстраняване на заседналия предмет, трябва да направите изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Тези техники се различават от тези при кърмачетата и по-големите деца.

Към децата е необходимо постоянно внимание, за да не се допусне риск от задушаване

 винаги внимавайте да не постави някакви малки предмети в устата си

  • не допускайте игра с играчки с малки частици
  • чистете плодовете от семена
  • храната трябва да е добре намачкана, смляна
  • обяснявайте винаги на детето, че не бива да се смее и говори докато се храни
  • научете го да не слага прекалено много храна в устата си наведнъ
  • не го хранете насила, то може да изостане с дъвченето и това да доведе до увеличен риска от задушаване
  • не позволявайте на детето да яде и пие по време на разходка или други активни дейности
  • не го разсейвайте, докато яде
  • уверете се, че не поставя капачки от маркери и химикали в устата си, докато рисува

Специалистите казват: дано никога не ви се наложи сами да прилагате техники за спасяване, но никак не е излишно да сте запознати с тях. Вече немалко училища за родители включват в заниманията и обучение за оказване на първа помощ при различни инциденти с децата. Не пренебрегвайте тези възможности.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!