Европейските лидери предлагат да се подходи „конструктивно” при преговорите за напускането на Великобритания. Останалите 27 държави ще настояват „Обединеното кралство да остане близък до Общността партньор”, твърдят източници, които са видели най-новия проект на декларацията от лидерите на блока, цитирани от „Политико”.

Те обаче трябва да се пазят от напразни надежди за бъдещето, преди да са разрешили наложащите въпроси в настоящето.

Декларацията беше публикувана в сряда (29 март), след като британското правителство официално съобщи на ЕС намеренията си да напусне.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и екипът му изпратиха проекта, с общите принципи на позицията, от която ЕС ще преговаря с Великобритания, до 27-те държавни лидери.

Позицията застъпва четири важни точки, а в общи линии посланието му е „Съжаляваме, че напускате, но ние сме готови да преговаряме”.

Следващата стъпка е да се постигне единодушие между държавите членки, а позицията им ще бъде обявена на извънредно заседание на държавните и правителствени лидери от ЕС  на 29 април.

Главният преговарят от името на Европейския съюз по въпросите на Брекзит – Мишел Барние каза, че няма да говори по темата, преди официално да встъпи в длъжност. Това трябва да покаже, че не ЕС има вина за 9-меченото забавяне на началото на преговорите.

Трудната част е „Съюзът да действа като един” – срещата в Рим на 25 март трябваше да носи това послание. „Разделяй и владей” тук няма да проработи, затова по-добре да не се правят напразни опити .

„Основният приоритет на ЕС е да се минимизират възможностите за неравенство и дискриминация на европейските граждани”, се казва в изявлението. Това означава, че Брюксел няма да позволи на Лондон да нарушава човешките права на европейците на острова.

А обещанието за „конструктивни преговори” може да разбирате като мил начин ЕС да каже „Имахме и хубави моменти. А сега – прав ти път”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук