Докато Западният свят отбелязваше Деня на Европа, по традиция на 9 май, който в Русия е официален празник и се нарича „Денят на победата”, се проведе военният парад по случай годишнината от края на Втората световна война.

Мащабна военна техника и стотици военни части преминаха през Червения площад в руската столица. От своя страна президентът на Руската федерация Владимир Путин не пропусна да лансира посланията си в този ден.

парад, Ден на победата
на снимката: Президентът на Русия Владимир Путин

Руският държавен глава заяви, че днес в много държави се лъже за „Великата отечествена война”.

„Наш свещен дълг е да защитим истинските герои от Великата отечествена война, при положение че в редица страни „безсрамно лъжат своите деца“ за войната, превръщат в кумири хора, слугували на нацистите, и така извършват „предателство към предците си“, заяви Путин.

Той отново даде заявки за увеличаване на военната мощ на Русия и обеща, че страната му е отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма.

ДЕМОНСТРАЦИЯ НА СИЛА

Русия отбеляза 74-ата годишнина от подписването на капитулацията на нацистка Германия с обичайната демонстрация на военна мощ.

Под музиката на песента “Свещенная война” преминаха руският флаг и легендарното Знаме на победата – червеното знаме, издигнато над Райхстага от бойците на 150-та дивизия през май 1945 година.

парад, Ден на победата

Тази година бяха представени най-новите руски открити автомобили „Аурус“, както и общо над 130 единици модерно оръжие и военна техника. Парадът започна с легендарния танк от Втората световна война Т-34, който предвождаше преминаването на механизираната колона на Червения площад.

След това преминаха най-новият танк на руската армия „Армата“, ракетните системи „Искандер – М“, ракетните установки „Смерч“, зенитните ракети „Бук-М2“ и „Тор-М2“. Последни преминаха руските междуконтинентални балистичните ракети „Ярс“. Авиационната част на парада бе отменена заради неблагоприятни атмосферни условия.

парад, Ден на победата

Демонстрацията на военна сила е насочена към останалата част а света и към потенциалните купувачи на отбранително оборудване и цели да покаже как модернизацията на армията на Руската федерация е променила страната.

През последните 20 години откакто Путин доминира руската политика, той увеличи драстично военните разходи на страната, превръщайки отбранителните й способности в крайъгълен камък на своята политика. Чрез разполагането на военни в Украйна и Сирия, той обтегна още повече отношенията си със Запада.

парад, Ден на победата

Някои политици от бившите съветски републики и сателитни държави гледат на парада като на „дрънкане на оръжия” от страна на Русия, което представлява опасност за европейската сигурност. Русия, разбира се, отхвърля тези обвинения, наричайки ги „безсмислици”.

И все пак на тазгодишния парад впечатление направи липсата на значими нови оръжия, пише „Евронюз”.

СВЕТЪТ ОБЪРНА ГРЪБ НА ПАРАДА

Връзките на Русия със Западния свят се влошиха след анексирането на Крим през 2014 г., а подкрепата на Москва за режимите в Сирия и Венецуела продължава да обтяга отношенията й със САЩ.

парад, Ден на победата

Световни лидери са присъствали на военните паради по случай Деня на победата в Москва през годините, но отсъствието им тази година се набива на очи, пише „Евронюз”. Нурсултан Назарбаев – който се оттегли от президентския пост в Казахстан през март след десетилетия на власт, беше единственият важен чуждестранен гост на събитието.

От Кремъл отиграха ситуацията, обявявайки, че не са канили чуждестранни гости, но през 2020 г., когато ще се навършат 75 години от края на Втората световна война, парадът ще се отличава с особена пищност.

На трибуните присъстваха посланиците на САЩ и на Великобритания в руската столица, но не направиха коментари за медиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук