без алкохол

Много от нас са се насладили на многобройни чаши вино, бира, шампанско или други алкохолни напитки през зимните празници. Заради това през януари може да почувстваме необходимостта да си починем от алкохола. Месец без алкохол е най-добрият избор, който бихме могли да направим в полза на нашето здраве, заключват британски изследователи.

Проучването, което е ръководено от д-р Ричард дьо Висер от университета в Съсекс, установява, че при хората, участвали в проучването през 2018 г., се отчита по-висока енергичност и по-здравословно телесно тегло. Дори няколко месеца след участието си в тази инициатива, те са изпитвали по-малка нужда от алкохол.

Д-р дьо Висер и екипът му са анализирали данните, събрани от участниците в месеца без алкохол от три онлайн проучвания. Общо 2 821 души са попълнили анкетата при регистрация си за кампанията в началото на януари. През първата седмица на февруари 1715 участници отново са попълнили анкета, а 816 участници са представили допълнителни данни през август 2018 г.

От проучването става ясно, че месецът без алкохол помага на хората да пият по-малко през годината след това. Броят намалява от средно 4,3 дни седмично преди участието в месеца без алкохол до средно 3,3 дни седмично след това. Коефициентите на прекомерно пиене също са паднали от средно 3,4 пъти на месец до 2,1 пъти на месец. Намалило се е и количеството алкохол, което се пие от участвалите. Има и незабавни ползи – 9/10 души по този начин пестят пари, 7/10 спят по-добре, а 3/5 отслабват.

Хората, участвали в месеца без алкохол миналата година, отбелязват многобройни ползи, свързани с психическото и физическото здраве. По-точно:

  • 88% са спестили парите, които иначе биха похарчили за алкохолни напитки
  • 71% са казали, че се радват на по-добро качество на съня
  • 70% отчитат по-добро цялостно здраве
  • 67% са се чувствали по-енергични
  • 58% от участниците са отслабнали
  • 57% отчитат подобрена концентрация
  • 54% са казали, че са забелязали по-добро здраве на кожата
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!