Бойко Атанасов

4000 лева ще трябва да плати МВР на следовател Бойко Атанасов, след като той успешно ги осъди да му платят обезщетение. Причината е незаконно подслушване и проследяване. Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Росен Димитров по делото, което магистратът заведе преди две години, показа проверка на „Лекс“.

Станимир Флоров, бивш директор на ГДБОП, през есента на 2011г.  е поискал Атанасов да бъде наблюдаван, подслушван и следен с разрешение за използване на СРС, но 5 години по-късно Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства установява, че това е било използвано неправомерно.

Атанасов първоначално заведе делото срещу прокуратурата и окръжния съд, но то беше прекратено.

В крайна сметка Атанасов заведе иск за 151 000 лева срещу МВР. От МВР са посочили, че искът е трябвало да бъде насочен специално към ГДБОП, защото то е отделно юридическо лице, а според тях и погасителната давност е изтекла.

В решението си съдия Димитров пише, че дирекцията е част от МВР, а погасителната давност започва да тече от момента, в който ищецът разбира, че е бил подслушван, което е станало през 2016г.

Искът на Атанасов обаче е уважен от съда само до 4 000 лева, тъй като той не е представил достатъчни доказателства за начина, по който му е навредило подслушването, а е посочил само, че са били нарушени неговите права.

„С оглед на гореизложеното и предвид факта, че ищецът не е ангажирал доказателства за това по какъв начин и в каква степен неправомерното действие на ответника му е причинило твърдените вреди, съдът намира, че следва да се приемат такова в размер на 4000 лв., доколкото според общия разум нарушаването на правото на всеки човек на неприкосновеност на личния живот чрез незаконно подслушване, незаконно наблюдение, незаконно следене неминуемо причинява вреди от морален характер ,които следва да бъдат репарирани от виновния субект. Следва да се отчете, че незаконосъобразните СРС-та са прилагани спрямо действащ магистрат, чиято чисто професионална дейност се свързва с необходима по Закон висока степен на конфиденциалност“, мотивира се съдия Димитров. Той обаче подчертава, че макар и неимуществени, вредите следва да бъдат доказани, като тежестта за това се носи от Атанасов.

Решението не е окончателно и то не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!