Палестинци чакат пристигането на хуманитарна помощ на брега на ивицата Газа
Палестинци чакат пристигането на хуманитарна помощ на брега на ивицата Газа. Снимка: АP/БТА

Палестинската ислямистка групировка „Хамас“ е получила проектопредложение от свиканите в Париж преговори за примирие в ивицата Газа. То включва 40-дневно прекъсване на всички военни операции и размяна на палестински затворници срещу израелски заложници в съотношение 10 към един, съобщи днес за Ройтерс запознат с развоя на преговорите високопоставен източник, предаде БТА.

Проектът предвижда също:

 • Двете страни да прекратят напълно военните си операции.
 • Въздушните разузнавателни операции над Газа да бъдат прекратени за осем часа на ден.
 • Всички израелски заложници, включително жени, деца под 19 години, хора на възраст над 50 години и болните пленници да бъдат освободени в замяна на палестински затворници.
 • В замяна на 40 заложници на „Хамас“ от изброените по-горе групи Израел да освободи 400 палестински затворници.
 • Всички разселени цивилни с изключение на мъжете на възраст за военна служба да се върнат постепенно в северната част на ивицата Газа.
 • След началото на първия етап Израел да премести силите си далеч от гъстонаселените райони в ивицата Газа.
 • Поема се ангажимент всеки ден в Газа да влизат по 500 камиона с хуманитарна помощ.
 • Страните се ангажират да се осигурят 200 000 палатки и 60 000 каравани за нуждаещите се.
 • Да бъдат възстановени болници и пекарни в Газа, като се разреши незабавно влизането на необходимото оборудване и осигуряване на доставки на гориво за тези цели в съответствие с количествата, които ще бъдат договорени.
 • Израел да се съгласи с влизането на тежки машини и оборудване за отстраняване на отломки и оказване на помощ за други хуманитарни дейности, с предоставяне на доставки на гориво, необходимо за тези цели, в съответствие с количествата, които ще бъдат договорени, при условие че те се увеличават с течение на времето. „Хамас“ се ангажира да не използва тези машини и оборудване за създаване на заплахи срещу Израел.
 • Да се приеме, че договореностите, постигнати за първата фаза, няма да се прилагат за втората фаза, която ще бъде предмет на следващи, отделни преговори.

Преговорите за примирие в Газа като че ли са най-сериозният опит от седмици за спиране на боевете в палестински анклав и за освобождаване на израелските и чуждестранни заложници.

Посредниците активизираха усилията си за прекратяване на огъня в Газа с надежда да предотвратят израелско нападение срещу град Рафах в южната част на ивицата Газа, където са се подслонили над един милион разселени жители на анклава.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил да не извършва бойни действия в Газа по време на рамазана, който започва на 10 март вечерта и ще приключи вечерта на 9 април.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук