Румен Радев
Румен Радев

Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък.

Това каза държавният глава Румен Радев на съвместен брифинг с президента на Словения Наташа Пирц Мусар, която е на официално посещение в България по покана на президента Радев.

Българският държавен глава направи коментара по повод заявеното от френския президент Еманюел Макрон, според когото изпращането на западни сухопътни войски в Украйна

не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение.

„Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война“, обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж, цитиран от БТА.

Румен Радев заяви, че срещата в Париж „тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави“.

Стратегията на даване на още и още оръжия явно не дава резултат. Големият проблем вече не е в оръжията, големият проблем е, че свършват хората на бойното поле и вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация и до риск от трета световна война и ядрен конфликт“, коментира българският държавен глава.

Румен Радев заяви, че очаква от премиера Николай Денков повече разяснения за заявената готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България.

Моят призив е за един много внимателно обмислен и балансиран подход. Не можем да изоставим Украйна сама, защото това означава да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право. В правото на всяка една страна е да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък“, заяви Радев.

Според него има опасност от ескалация на напрежението и че стратегията постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години.

Броят на жертвите и разрушенията растат, каза още държавният глава.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук