Десетки калоферци влязоха във водите на река Тунджа на Богоявление, въпреки че по-рано тази сутрин кметът на града каза, че заради противоепидемичните мерки дългогодишната традиция в града на Ботев няма да бъде спазена.  Заради пандемията е възможно здравните власти да наложат глоби заради неспазване на противоепидемичните мерки. По-рано при подобна ситуация за празнуване на Нова година в Габрово общината отнесе санкция.

хоро Калофер

Пред bTV тази сутрин кметът на Калофер Румен Стоянов призна, че тази година хорото няма да бъде същото, но никой не може да спре емоцията на хората, която е подгрявана десетилетия наред.

Кметът потвърди, че ще даде личен пример и няма да влиза във водата, но призна, че никой може да спре хората, които искат да влязат във водата.

хоро Калофер

Призивът бе хората, които всяка година идват да наблюдават смелчаците, да си останат по-домовете, а ритуалът да бъде извършен само от местните, но очевидно хората не са го чули. Хорото се проведе при изключително полицейско присъствие.

Ритуали по традиционно изваждане на богоявления кръст ще се проведат в цялата страна. През целия ден ще бъдат отслужвани водосвети за най-почитания зимен празник. Ритуалите навсякъде ще се състоят без литийни шествия.

Вярва се, че който извади Светия кръст от ледените води на реки, язовири и басейни бива честит и здрав през цялата година. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

В София спасяването на кръста ще бъде от 13:00 часа в парк „Езерото” в квартал „Дружба”. Записването на желаещите да участват в надпреварата за изваждане на кръста от водите на езерото започва час по-рано. Куражлиите трябва да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност.

Тържественият водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена ще бъде извършен в Авиобаза „Безмер“ в 10:00 часа при закрити врати.

Богоявленски ритуал – хвърляне и изваждане на Светия кръст от водите на река Тунджа, ще се осъществи до градинския мост на Минералната баня в 11:30 часа.

Йордановден е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.

До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се „Мръсни дни“, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

140 716 са общо българите, които имат имен ден на Богоявление. От тях мъжете са 74 422, а жените – 66 294, по данни на НСИ за 2020 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!