Красимир Каракачанов
на снимката: военният министър Красимир Каракачанов

За момента към България няма отправена информация или искане за увеличаване на партньорското военноморско присъствие в Черно море, обяви военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от БНТ. Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев допълни, че на последното си заседание Военният комитет на НАТО е решил да се работи в посока намаляване на напрежението в Керченския проток.

„Нямаме такова писмо ние получено и не е вземано решение във Военния комитет на НАТО по тоя въпрос. Да се намали напрежението между Русия и Украйна, да се върнат военнослужещите, да се върнат плавателните средства – такава е позицията и на Военния комитет на НАТО“, каза ген. Боцев.

Съединените щати се готвят да изпратят военни кораби в Черно море като мярка в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив, съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на свои източници.

„Нямам информация да е постъпило искане за засилване на присъствието на НАТО. Истината е, че през последната година е имало присъствие на ротационен принцип на натовски кораби, но за някакви извънредни искания към България или към Българския военноморски флот, аз подобна информация нямам. Ситуацията в Черно море е напрегната. По инцидента, който е между Руския и Украинския флот, ситуацията е доста по-ескалирала, динамична“, каза Каракачанов.

Украинският президент Петро Порошенко и външният министър Павло Климкин призоваха за бърза международна реакция и санкции срещу Русия заради агресията й спрямо Украйна, станала открита при последния инцидент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!