Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие резолюция, в която се обявява против участието на Русия в Г-7.

За документа са гласували 339 членове на Камарата на представителите, а 71 са против. Той няма силата на закон в Съединените щати и има препоръчителен характер по отношение на изпълнителната власт, която не е длъжна да го спазва.

В резолюцията се казва, че Русия не трябва да се връща в Г-7, „докато не започне да зачита териториалната цялост на своите съседи и не се придържа към стандартите на демократичното общество“.

Преди това този документ беше одобрен от комисията по външни работи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано обеща да покани руския лидер Владимир Путин на следващата среща на Г-7, която ще се проведе в САЩ през 2020 година. Според него има смисъл да се обсъждат много международни въпроси заедно с Москва.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че лидерите на страните членки на Г-7 по време на последната среща на върха не са могли да постигнат консенсус по поканата на Русия в клуба, а германският канцлер Ангела Меркел свързва възможността за подновяване на Г-8 с напредък по украинския въпрос.

На свой ред Владимир Путин подчерта, че Москва е готова за диалог и не изключва възстановяването на формата Г-8, но това не е „самоцел“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!