Президентът Стево Пендаровски заяви, че влизането в ЕС няма да стане с цената на отричане от македонския език

Смесената българо-македонска комисия работи изключително бавно. Това каза македонският президент Стево Пендаровски пред местната „ТВ 24“.

Според него и двете страни трябва да се освободят от баласта.

„Целта на тази комисия, а и на самия Договор за приятелство и добросъседство, е да видим кои исторически фигури ни обединяват. За съжаление не чувам често да се използва ключовият израз, който е записан в този документ“, каза още той.

„Ако пише обща /споделена/ история, а ти искаш да пише, че Гоце Делчев е чист българин, как аз ще го празнувам. Той трябва да бъде и твой и мой, дори и с част от делото си, за да може заедно да го честваме. Това е много просто. Това е формулировката“, каза още Пендаровски.

Според него няма да бъде лошо, ако в смесената комисия бъдат включени и международни балкански експерти за конкретния период и даде пример с Преспанския договор, който бе постигнат с участието на американския посредник Матю Нимиц.

„На този етап България не създава никакви пречки на РСМакедония“, каза още Стево Пендаровски.

Той смята, че с търпение и преговори всички спорове могат да бъдат преодоляни.

„Няма друг начин. Не може да кажете – аз си отивам у дома. Така беше по времето на Никола Груевски. Бяхме си у дома и си въобразявахме, че сме най-силните в света. Но, както виждате не е било точно така“, каза още Стево Пендаровски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!