Тръмп, реч
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, която блокира възможността президента Доналд Тръмп да получи финансиране за гранична стена с Мексико чрез обявяването на национална извънредно положение.

Резолюцията, която сега трябва да отиде в републиканския Сенат, беше приета от контролираната от Демократите камара с 245 гласа „за”, срещу 182 „против”.

13 републиканци се присъединиха към демократите, за да отстранят извънредното положение.

Това е последният епизод в политическата мелодрама, в която американското правителство спря работа за 35 дни заради отказа на президента Доналд Тръмп да подпише законопроект за финансиране от 5,7 милиарда долара за гранична стена.

Конгресът и Тръмп приеха бюджет на 14 февруари, който включваше 1 375 милиарда долара за изграждане на около 55 мили от стената.

Президентът подписа декларация за извънредно положение на следващия ден, уверявайки, че ще получи парите, които желае.

В следващите 18 дни Сенатът трябва да разгледа резолюцията, като републиканците се радват на мнозинство от четирима сенатори.

Въпреки това, дори и Сенатът да я приеме, сигурно е, че президентът ще наложи вето върху него и нито една от двете страни няма мнозинство от две трети, необходими за отмяна на неговото вето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!