Илиян Василев
на снимката: Илиян Василев

Преди дни външният министър на Русия Сергей Лавров изненадващо заяви, че комплексът „Камчия” на българското Черноморие може да стане собственост на Руската федерация, превръщайки се в „руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа

„Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл“, коментира Лавров, цитиран от руското външно министерство.

Думите му бяха в отговор на въпрос от руския депутат Василий Иконников, ръководител на групата за дружба с България, във връзка с негово предложение за ползване на „Камчия“, където имаше детски лагер.

В коментар за Българското национално радио, Илиян Василев – бивш посланик на България в Русия – коментира:

„Комплексът „Камчия” е недобре управляван проект. Бизнес логиката в него е много слаба. Затова той де факто фалира през 2015-а година, защото зависи от наличието на постоянни субсидии от бюджета на московската община“.

Василев направи аналогия с анексирането на Крим от Русия през 2014г. По думите му след това всички планове и бюджетни средства на руската държава са били насочени към подобен тип туризъм в Крим.

„Тогава този комплекс в България увисна. Той катастрофира, има и неплатени данъци“, добави той.

Илиян Василев предположи, че идеята, коментирана от Лавров, е била лансирана от хората, които стопанисват „Камчия“, включително от българските представители, които, по думите му, са бивши партийни кадри, и посочи най-известната фигура сред тях – Станка Шопова:

„Проектът не беше на кмета на Москва – Лужков, а групата около г-жа Шопова успя да убеди Лужков да инвестира тук“, уточни той.

Василев заяви, че центърът „Камчия” не може да бъде използван за това, за което говори Лавров, без междуправителствен договор.

„Цялото внушение, което той прави, че Москва може да си прави каквото иска, анонсирайки неща, които са предмет на преговори с българската държава, напомня на внушението от преди 12 години, когато Чижов каза, че България е троянски кон на Русия в Европейския съюз“.

Илиян Василев добави, че т.нар. „хуманитарни центрове” на Русия имат за цел пропагандно влияние и разузнаване.

„Особено притеснително е, и това нарочно се прави, че темата се повдига на ниво Съвет за сигурност, т.е. лично президентът Владимир Путин ще се занимава с този въпрос. Тук вече става ясно, че идеята на Лужков за бизнес и туризъм изведнъж става стратегически, дори военен въпрос. Аз го разглеждам като отговор на това, че ще се прави координационен център на НАТО във Варна“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!