На изборите в България не се случи нищо неочаквано за мен и не съм очаквал БСП да ги спечелят, заяви в интервю за „Дебати.бг“ българският поет, журналист и политик Владимир Левчев. Той не смята, че БСП има в настоящия си вид потенциал да промени тенденцията.

„Аз лично не съм очаквал БСП да ги спечели и не мисля, че с това ръководство скоро ще спечелят избори. Очаквах по-добро представяне от „Демократична България“. Говорим за местните избори, защото те вече имат представител в Европарламента. Другото – нищо необичайно. За мен по-сериозен е въпросът с избора на главен прокурор, защото това е и изискване на ЕС – да се реформира българската съдебна система“ – каза Левчев.

Той подчерта значението на разделението на властите като основно за съществуването на демокрацията и изрази мнение, че главният прокурор трябва да стои над политиката и да не си разрешава изказвания с политически характер.

Като важно събитие в България през изминалата година събеседникът определи и сделката за новите самолети, която одобрява и вижда като необходимост:

„За самолетите Ф-16 също имаше много дебати. Аз съм доволен, че България се въоръжава. Отдавна се говори, че нашата армия, особено самолетите, в техническо отношение се нуждаят от замяна. Те са много стари и не си струва да се поправят, ако изобщо могат. Така че аз смятам тази сделка за нещо чудесно за България. Ние сме гранична страна в ЕС и имаме нужда от добра отбрана, затова имаме нужда да бъдем в НАТО – това е политическа и военна сигурност за България, но и икономическа“ – заяви Владимир Левчев.

По-нататък в интервюто той направи и кратък разбор на ролята на културните дейци в политиката, като каза, че двете по принцип трябва да стоят разделени. Г-н Левчев коментира и вътрешнополитическото напрежение в САЩ, като направи интересен паралел с общественото разделение в България през 90-те години.

Цялото интервю с Владимир Левчев може да прочетете утре на страницата на „Дебати.бг“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!