На 19 декември президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му няма намерение да спира транзита на газ през Украйна за Европа. В събота руският енергиен гигант „Газпром“ е платил 2,9 милиарда долара на украинския „Нафтогаз“, за да уреди дългогодишен спор за транзитните такси за газ, транспортиран до Европа, в съответствие с решението на арбитражния съд в Стокхолм.

Русия и Украйна се договориха, че от 1 януари взаимните претенции ще бъдат премахнати и изземването на имущество в резултат на решения по съдебни искове ще бъде отменено , заяви ръководителят на руското Министерство на енергетиката Александър Новак.

Продължават обаче уточняването на детайлите около споразумението. Срещата е във Виена. Това е четвърти ден на преговори между двете страни. В събота генералният директор на „Нафтогаз Украйна“ съобщи, че към момента няма единодушие с „Газпром“ по текстовете на споразумението.

Припомяме, че основните параметри на транзитния договор бяха съгласувани още на 20 декември по време на преговори в Берлин и Минск. Срокът на новото споразумение е пет години. Догодина Русия трябва да достави на европейския пазар през Украйна 65 милиарда кубични метра газ и по 40 милиарда годишно от 2021 г. до 2024 г.

Протоколът включва и правни спогодби за уреждане на спорове.

Руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че на украинската страна са били изплатени присъдените от международния арбитраж в Стокхолм 2 милиарда и 900 милиона долара. Това беше условието страните да се откажат от всички останали взаимни съдебни претенции, за които няма окончателно съдебно решение, както и да подпишат споразумение с украинското правителство за изтегляне на антитръстови претенции в размер на 7.4 милиарда долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!