Камелия Нейкова
на снимката: Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг говорителят на ЦИК Камелия Нейкова коментира решението на Софийския административен съд че до 6 месеца Комисията трябва да въведе машинно гласуване, както беше решено от Народното събрание още през 2015 г. По нейни думи в никакъв случай не бива да се счита, че ЦИК е против този метод на гласуване. Нейкова заяви, че причината това да не се е случило са неизяснени въпроси, които от ЦИК още преди три години са представили пред парламента.

„Има затруднения, свързани например с машините за гласуване в специфичните избирателни секции – подвижните избирателни секции, секциите извън страната, секциите в лечебни и здравни заведения, домове за възрастни хора, местата за задържане под стража. Аз ги обобщих като специфични избирателни секции. Тяхното образуване става в последния момент преди изборния де, т.е. физически ще има затруднения при осигуряването на машини за гласуване и тяхната поддръжка.”, каза Нейкова.

По нейни думи решението на САС още не е влязло в сила и в момента членовете на ЦИК се запознават с мотивите към него. Все още не е решено дали ще се предприемат стъпки към обжалването му.

Нейкова съобщи, че Избирателната комисия има готовност да стартира обществена поръчка за закупуване на машини за машинното гласуване, както е направила и преди последните парламентарни избори. Припомняме, че тогава единственият кандидат изпълнител се отказа заради поставените кратки срокове.

По отношение на определените от САС 6 месеца за въвеждане на машинното гласуване, Нейкова не можа да каже дали те ще са достатъчни или не.

„Разбира се по отношение на машинното гласуване сроковете по Закона за обществените поръчки не се прилагат, т.е. тук може да разчитаме на един кратък процес, но въпреки всичко 6 месеца могат да бъдат достатъчни, но може и да не са, защото зависи от много обстоятелства, които ще се развият успоредно със стартирането на обществената поръчка. Мисля, че ЦИК в началото на месец септември би имала готовност да стартира тази процедура.”

Припомняме, че в края на юли Софийският административен съд взе решение, с което осъди ЦИК да въведе машинно гласуване в срок от 6 месеца по жалба на Мартин Димитров и Петър Славов. В противен случай съдът може да наложи на Комисията глоби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук