на снимката: зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев коментира, че стабилният растеж на българската икономика, който е около 4% се дължи най-вече на вътрешното производство и нарастващото потребление.

За добрите показатели на брутния вътрешен продукт несъмнено допринася и износът от страната ни, чийто профил се променя и производителите се ориентират към продукти с по-висока добавена стойност.

„Вече определящо място в износа заемат сектори като машиностроенето, техническата промишленост – все сектори с по-висока добавена стойност. Променя се структурата на износа в благоприятния смисъл и от там идва и този принос на износа в икономическия растеж.”

Според Камен Колев парите, които изпращат българите зад граница на близките си у нас също имат значение за цялостния ръст на икономиката. Според зам.-председателя на БСК те са много повече от декларираните от Българската народна банка 1,150 млрд. евро.

„До голяма степен растежът, отбелязан през 2017 г. се дължи и на тези средства. Не трявбва да забравяме, че това са средства, които следи БНБ. Не всичко, което влиза в страната под формата на кеш пари или активи – закупени стоки в чужбина се отчита. Освен това БНБ следи преводи над 2500 евро, така че тази цифра от 1,150 млрд. евро е значително по-голяма.”

Намаляването на чуждестранните инвестиции у нас пък се дължи на подобна тенденция в Европа, коментира Колев. По негови думи чуждестранните инвеститори предпочитат да вложат парите си в България най-вече в преработвателната промишленост.

Относно регионалния пазар на Балканите експертът заяви, че той винаги е бил силен, но все пак най-големи търговски партньори на страната ни остават страните от ЕС и най-вече Германия и Италия.

Цялото интервю със зам.-председателя на БСК Камен Колев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук