Брекзит, правила
На снимката: премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Очаква се кампанията за излизане на Великобритания от ЕС да получи четири обвинения за нарушаване на изборните правила, съобщава Би Би Си.

Част от разследването, с което британската медия разполага, показва, че кампанията за напускане, т.нар. Vote Leave е нарушила правила, свързани с разходите и не се съобразила с част от изборните правила. Според досието от разследването има нарушения по четири показателя: Направени са некоректни отчети за разноските на кампанията, липсват фактури и касови бележки, има нарушения на изискването на закона и е бил надхвърлен лимитът на разходите.

В доклада от разследването е посочено, че се наблюдава координация между Vote Leave и другата кампания в подкрепа на Брекзит – BeLeave. Според разследването BeLeave е получила дарение от Vote Leave в размер на 600 хил. паунда в последните седмици преди референдума.

В продължение на месеци имаше съмнения, че двете кампании са нарушили правилата, като са работили заедно. Според британските изборни правила две кампании може да подкрепят една и съща идея, но нямат право да се съюзяват в „общ план”. И двете групи обаче отричат да са работили заедно.

Представител на избирателната комисия на Великобритания съобщи за Би Би Си, че след като разследването е приключило двете страни са имали 28 дни да предоставят нови становища или доказателства, но не са го направили до 3 юли, когато е изтекъл този срок.

Бившият директор на кампанията Vote Leave Матю Елиът отрича да има нарушения на изборните правила или на закона. По негови думи разследващите са гледали едностранчиво на проблема и не са пожелали да разговарят с представители на двете кампании и по този начин да видят и тяхната гледна точка.

Очаква се в близките дни избирателната комисия на Великобритания да обяви официално и публично резултатите от разследването и да бъдат повдигнати обвинения, съответстващи на нарушенията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!