Жан-Клод Юнкер
на снимката: председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Това първо председателство на България на Съвета на Европейския съвет беше голям успех, за разлика от председателствата на много други страни. Това се дължи на работата на премиера Бойко Борисов, на министър Лиляна Павлова, а също така заради качествата на държавните служители. Много съм доволен от резултатите, които постигна България.

Това заяви в интервю за БНТ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

По думите му 81% от българите оценяват като голям успех председателството и са прави.

„Репутацията ви нарасна. Всеки смята, че сега България играе централна роля в Европа“, каза Юнкер.

Председателят на Европейската комисия оцени ролята на българския премиер за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани.

Според него именно благодарение на България този въпрос отново е поставен на дневен ред.

Юнкер добави:

„Борисов беше много полезен като обясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното членство още не е дошло“.

Той обаче подчерта, че именно по време на българското председателство и на усилията на София, Република Македония и Албания са получили възможност за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

„Това ще се случи през юни-юли 2019 г.”, уточни Юнкер.

По думите на председателя на ЕК България била полезна по въпроса за успокояването по въпроса за евроинтеграцията на „вашия регион”.

„Длъжни сме да поддържаме жива перспективата за Западните Балкани. Ако се провалим, ще повторим трагедията от 90-те години на миналия век“, подчерта Юнкер.

Той пожела австрийското председателство, което започна на 1 юли, да бъде така успешно, както българското.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!