Днес от 11.00 ч. до 17.00 ч. автомобилните и автобусни превозвачи обявяват протест в подкрепа на Закон за Българската автомобилна камара, съобщиха от Съюза на международните превозвачи.

Проектозаконът, внесен от група народни представители, бе оттеглен от НС в петък следобед. Ръководствата на Съюзът на международните превозвачи (СМП), Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ) и всички привърженици на идеята за обединение на бранша в Камара организират протест на ТИР-ове и автобуси, който ще стартира от 11.00 ч. със следното местоположение в София :

по бул. „Цариградско шосе“, от 11 до 17 часа, в двете посоки на движение, съответно от кръговото на 4-ти км. до кръстовището с бул. „Димитър Пешев“ и обратно, ще бъдат паркирани товарни автомобили и автобуси, както и от 11.00 часа пред храм-паметника ‚”Александър Невски” ще бъдат паркирани 100 броя автобуси.

Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната, както следва:

Протестите в страната ще се проведат и в градовете Русе, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Свиленград, Ямбол, Петрич, Враца, Варна.

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта е да бъде заявена категоричната подкрепа на значителна част от бранша за обединението на сектора чрез Закон за Българската автомобилна камара.

„В момент, когато цялата държава и общество се обединиха в защита на интересите на сектора пред ЕК и ЕП, не можем да приемем, че има сериозни компании, които с разумни аргументи да застават срещу дългогодишната идея за създавана на Българска транспортна камара чрез закон“, се казва в съобщение на организаторите на протеста. И всичко това зад манипулативни твърдения и с едното искане да бъде оттеглен внесеният проект, преди дори да са отразени предложенията за промени в текстовете!

Датата 4 юли, бе избрана спонтанно, в отговор на решението за оттегляна на законопроекта! Оказа се, че съвпадна и с датата на насрочените в Европейския Парламент дебати по Мобилен пакет I. Дебати, от които ще зависи, дали българската позиция и българският национален интерес ще бъдат защитени! Видяхме, че обединени постигнахме резултат! Това е единствената възможност гласът ни да бъде чут в Европа и да даде ясен знак, че няма да приеме решения, които противоречат на изконните принципи за създаване на ЕС.

„Призоваваме всички български политици да НЕ използват Законът за Българска автомобилна камара за тяснопартийни цели, а да се обединят за приемане на работещ и приемлив за всички законов инструмент, който да е в полза, както на сектора, така и на вътрешните регулации, и на държавния интерес. Призоваваме и всички национално отговорни български транспортни компании, да подкрепят най-висшата форма на обединение – Камара, създадена със закон! Единствената възможна форма, при която държавата признава правото на бранша да се саморегулира по професионални правила и да е гарант за собственото си развитие и качество на предоставяните услуги“, заявяват организаторите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!