санкции

Канадското външно министерство обяви въвеждане на санкции срещу 114 руснаци и 15 компании заради инцидента в Керченския пролив и Крим.

„В координация с Европейския съюз и САЩ Канада днес обяви нови санкции в отговор на агресивните действия на Русия в Черно море и Керченския пролив, и незаконното анексиране на Украйна“, гласи изявлението на канадското дипломатическо ведомство.

Отбелязано е, че санкциите ги въвежда министърът на външните работи Кристия Фриланд в съответствие със закона за специални икономически мерки в отговор на военните действия на Русия против три украински кораба и пленяването на украински моряци в Черно море през ноември 2018 г.

Отава въвежда санкции срещу шефа на „Роснефт“ Игор Сечин, зам-шефа на министерство на енергетиката Андрей Черезов, шефа на международната комисия на Съвета на федерацията Константин Косачов, шефа на ВТБ Андрей Костин и т.н.

Под ударите на санкциите са подложени компаниите „Сухой“, „Туполев“, „МиГ“ и още 12 други.

Също днес министерство на финансите на САЩ обяви списък с още шестима руснаци, попадащи под санкции. Те основно са от силовите служби. Санкции вече има и за осем руски компании.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!