Джорджа Мелони
На снимката: Джорджа Мелони

Кандидат за депутат от постфашистката партия „Италиански братя“ беше отстранен след изказване във възхвала на Адолф Хитлер в социалните мрежи, предаде „Франс прес“. Партията е сочена за фаворит на предстоящите парламентарни избори в Италия на 25 септември, което е особено притеснилно предвид генесиза и възгледите на членовете ѝ.

Няколко дни преди вота „Италиански братя“ побързаха да направят опит за прекратяване на полемиката по случая с отстраняване на кандидата. Председателката на партията Джорджа Мелони има шанс да стане следващият министър-председател на Италия и прави всичко възможно, за да придаде солиден имидж на своята формация и да я отдалечи от нейното зараждане по времето на Мусолини. Повече за нея – четете тук.

Калоджеро Пизано, представител на партията в провинция Агридженто на остров Сицилия и член на националното ръководство, е бил отстранен незабавно от своите функции, се казва в съобщение на „Италиански братя“. „Той повече не представлява партията на каквото и да било ниво и му е забранено да използва партийната емблема“, посочват оттам, като уточняват, че Пизано ще бъде изправен пред управляващите органи на партията за евентуални допълнителни наказания.

В свой пост във „Фейсбук“ от 2014 г., коментирайки лозунга „Италия над всичко“ върху снимка на Джорджа Мелони на публична партийна проява, Калоджеро Пизано е написал „Това ми напомня на един велик държавник отпреди 70 години“, като уточнява, че няма предвид Бенито Мусолини, а „германец“. Освен този случай, други публикации на Пизано също свидетелстват за възхвала на периода на фашизма.

Заместник-председателят на лявоцентристката Демократическа партия Пепе Провенцано беше първият политик, който реагира на разкритието за поста на вестник „Република“.

„Дълбоките корени никога не изсъхват“, написа той в „Туитър“, критикувайки и партийната емблема на „Италиански братя“ – трицветен пламък, който напомня за формацията Италианско социално движение, създадена след края на войната от привърженици на Мусолини.

Председателката на еврейската общност в Рим Рут Дурегело нарече „недопустимо някой, който възхвалява Хитлер, да бъде избран в следващия парламент“.

Джорджа Мелони, която като млада активистка през 90-те години е заявявала, че Мусолини е бил „добър политик“, сега увери, че „носталгията по фашизма няма място“ в нейната партия. Виждаме обаче, че действителността е различна. Остава въпросът дали Мелони няма да имитира поне някакви демократични ценности до избирането си, а след това Италия да поеме по недобрия път на фашистките практики.

Още международни новини – четете тук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук