Васил Терзиев
Васил Терзиев. Снимка: БТА

Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ-„Спаси София“ Васил Терзиев твърди, че София е град, в който и камък да вдигнеш, отдолу ще излезе проблем.

„Това ще се промени“, заяви той категорично в интервю за БГНЕС.

„Бюджетът е една от първите задачи, с които ще се захванем още след изборите. Смятам да дадем добър пример за това какво да очакват гражданите откъм разработването на бюджета“, казва Терзиев.

Според него при големите инфраструктурни проекти трябва да се види каква е проектната готовност и дали всичко заложено в капиталовата програма може да се изпълни.

Средно 70% от капиталовата програма се изпълнява, като това включва метрото, чиято успеваемост е много по-висока, но за всичко друго е около 50%„, заяви Терзиев.

По думите му е необходим е по-ясен процес при вземането на решения по проектите, идващи от районните кметове.

„Трябва да избегнем фаворизирането на определени райони за сметка на други и да увеличим това, което те биха получили, тъй като в момента то е абсурдно ниско“, допълва кандидатът за кмет.

„В момента средствата, с които районните кметове разполагат, са около 300-400 хиляди лева за текущи ремонти, 10 хиляди за култура, 50-60 хиляди лева за поддръжка на детски площадки. Това няма как да сработи“, отсича той.

На въпрос кои са важните инфраструктурни проекти на София, Терзиев отговаря:

Околовръстният път да бъде завършен. Свързването на Северната тангента и околовръстното с „Обеля“ и „Люлин“. Булевард „Копенхаген“, ул. „Филип Кутев“. Вътрешните и външните рингове на града трябва да бъдат оформени, за да може да се олекоти трафикът, който минава през центъра и ключовите места на града. Доизграждането на метрото е също част от тези проекти“, казва кандидат-кметът.

„Канализацията е друга наболяла тема. Не е нормално град като София, който има претенции да бъде модерна и европейска столица, да има толкова много райони, които страдат от проблеми с канализацията. Във всеки един квартал трябва да има т.нар. „зелени оазиси“. Това са уредени места, където семействата с деца да могат спокойно да отидат, да има спортни съоръжения за всички възрастови групи. В момента почти всички площадки са за деца до 12 години“, допълва той.

Според Терзиев тротоарите и улична инфраструктура трябва да бъдат направени веднъж като хората.

А не ги ремонтираме на всеки 2 години. Нашият нов стандарт трябва да бъде ремонт от първия път. Не може за 4 години да се построи огромна бетонова джунгла, а да не могат да се построят няколко детски учебни заведения. Нашият фокус би бил върху детските градини, разширение на текущите, построяване на нови, довършване на започналите проекти“, споделя той.

Васил Терзиев твърди, че най-доброто лекарство е прозрачността:

„Кметът и администрацията имат една голяма трибуна, от която да си комуникират с всички заинтересовани страни и да дадат гласност на идеите, а когато има и публичен натиск, да бъде взето решението, което ще е в публичния интерес“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук