Ще се постараем кандидатстването след 7 клас да бъде изцяло онлайн тази година. Въпреки това се запазват училищата-гнезда, в които родители, нямащи възможност да подадат електронно заявление от дома си, да могат да го направят. Служителите на място ще въвеждат в системата желанията на кандидат-гимназистите, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на пресконференция, посветена на Националното външно оценяване.

Тя обяви, че тази година НВО по български език и литература е на 17 юни, а на 19 юни е по математика. Това са и дните, които ще бъдат обявени за неучебни. На 21 юни ще бъде изпитът по чужд език. Той не е задължителен и затова денят ще е учебен за останалите ученици.

61 223 ученици се очаква да се явят на НВО.

„Те ще полагат изпита в 1696 училища, в 4930 зали, като очакваме над 16 000 квестори от различни училища да осигурят нормални условия за протичане на изпита. Учениците от 7 клас се явяват в училището, в което учат”, заяви зам.-министърът.

Михайлова обяви, че новото в изпита тази година е, че учениците ще трябва да пишат само с черен химикал, тъй като работите им ще бъдат сканирани и качвани в електронна среда. Именно там те ще бъдат проверявани от учители.

Друга новост е началният час. Тази година изпитите ще започват в 9 часа, а не в 10 часа както беше миналата година.

„За разлика от предходни години листата с отговорите и място за писане ще бъдат доставени в училищата, а няма да се разпечатват на място. Всеки изпитен комплект ще има свой уникален баркод. Смисълът му е да се елиминират практики за размяна на първа и втора част на изпита”, подчерта зам.-министърът и добави, че при съмнения ще се проверяват и черновите.

Таня Михайлова добави още, че седмокласниците трябва да носят документ за самоличност или бележник, както бележка с входящия номер и подчерта, че по време на изпитите нямат право да използват помощни средства. Тя увери, че освен квесторите на място сигурността на изпита ще бъде гарантирана и с видео наблюдение.

Резултатите ще бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се раздават свидетелствата за основно образование. От 3 до 5 юли се подават документи за участие в класирането като максималният сбор от точки е 500.

Михайлова каза, че учениците ще могат да кандидатстват в 2499 паралелки, които са утвърдени с държавния план прием.

„1446 паралелки са професионални и 1053 са профилирани. Процентът на професионалните паралелки, които са заявени с държавния план прием е 57%. Това е третата година, в която се увеличава, приблизително с 4-5% броят на самите професионални паралелки. 149.5 паралелки са заявени само за дуална система на обучение“.

Тя добави, че за втора година министерството работи със списъци на защитени професии и професии с очакван недостиг на пазара на труда.

„От общия брой професионални паралелки, освен тези 149.5 паралелки, които са на дуална система на обучение имаме 162 паралелки, които са от защитените професии. Най-много заявени са в областта на селското стопанство, транспорта, електротехниката и енергетиката. Що се отнася до професиите с очакван недостиг на пазара на труда, заявените паралелки са 316. Най-много са в направление транспорт, машиностроене, хранителна промишленост, текстилна промишленост, електротехника и енергетика“, съобщи Михайлова.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че всяка година утвърждават по-висок прием, отколкото е броят на завършващите.

„Тази година разликата е по-малка от предходната. Имаме около 2400 повече места отколкото е броят на учениците, които ще положат изпит. Те са около 62 200, а свободните места са 64 600. Преди две години обявихме политика за преструктуриране на приема. Тогава на етап утвърден план приемът беше малко под 50% в системата на професионалното образование. На етап изпълнение винаги имаме около 1.5-2% по-ниско изпълнение“, заяви Вълчев и добави, че тази година преструктурирането не е само от профилирани към професионални паралелки, но и към профили и професии свързани със СТЕМ.

Това е свързано с необходимостта да имаме повече хора с техническо професионално образование. Според него именно в тези професионални направления, в които се очаква най-висок ръст на доходите, които ако не бъдат обезпечени, ще имаме най-голямата икономическа загуба, измерена с понижен ръст на БВП.

„В следващите 10-15 години ние ще имаме недостиг на всички видове специалисти в секторите машиностроене, електроника, електротехника, производствени технологии, които обаче са най-малко търсени от учениците и в сферата на висшето образование“, заяви министърът

По думите му желанията на учениците са важни, но те като институция са длъжни да отговарят за колективните потребности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук