Ивайло Калфин
на снимката: Ивайло Калфин

След последното гласуване на комисията ва бюджетен контрол на Европейския парламент стана ясно, че Ивайло Калфин е единият от фаворитите за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/. Преди финалното решение той има само още един конкурент – финландецът Виле Итала, който получи 13 гласа за достигане до последния етап срещу 11 за Калфин. Двамата ще се съревновават да поемат поста от досегашния титуляр Джовани Кеслер. По думите на българина процедурата се очаква да завърши към края на  април.

Според Калфин България има рядък шанс да поеме една от най-важните институции в ЕС. Той подчерта, че неговия успех би могъл да компенсира ефекта от загубата на вицепрезидентското място в Европейската комисия след напускането на Кристалина Георгиева, след което за България остана по-периферна роля в изпълнителната власт на ЕС. По думите на българския кандидат това е и възможност България да спечели доверие и да покаже „че може да върши работа“ точно в област, където досега е правила лошо впечатление – финансовите измами.

Финландецът е подкрепян от Европейската народна партия /ЕНП/. Той е бивш министър на вътрешните работи на своята страна. Калфин твърди, че има по-добра експертиза от него за поста. Той е бивш вицепремиер и бивш социален министър във втория кабинет на Борисов, като представител на партия АБВ. Като бивш евродепутат от групата на социалистите и демократите, българинът ще разчита на тяхната подкрепа.

Калфин съобщи, че преди време е говорил с премиера Борисов за свое участие в конкурса и е получил добър отзив. Той смята, че подкрепата на правителството на България ще бъде от полза за кандидатурата му.

Тук се появява важен детайл, който поставя въпросителни пред премиера. Изглежда логично той да направи каквото може за българската кандидатура, но същевременно ЕНП, част от която е ГЕРБ, подкрепя Виле Итала. Това поставя Борисов в неприятната позиция дали да спази „партийната дисциплина“ в ЕНП и да не се ангажира с Калфин, или да го подкрепи, като понесе негативи в ЕНП, но получи по-голямо обществено одобрение в България.

Калфин допуска, че представителят на ГЕРБ в комисията на ЕП е гласувал за неговия съперник. Той все пак разчита „на финала“ да натежат по-солидните му експертни аргументи и опит в областта на финансовата прозрачност и контрол в европейските институции.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!