Румен Радев и Карл Нехамер
На снимката: Румен Радев и Карл Нехамер

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер ще бъде на работно посещение в България днес, по покана на българската страна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вчера в австрийските медии пе публикувано съобщение от Нехамер, в което се казва следното:

„Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени“.

Австрийският канцлер поставя изискване за „пълна подкрепа на България и Румъния и най-после конкретни акции от страна на Европейската комисия за укрепване на защитата на външните граници. България трябва да бъде в състояние да изгради такава здрава гранична защита като тази на Гърция. За целта от страна на Европейския съюз трябва да бъдат предоставени необходимите средства“.

Президентът Румен Радев ще посрещне австрийския канцлер на летище „Пловдив“, след което двамата ще се запознаят на място с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция. Радев и Нехамер ще посетят Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген, ще бъдат във фокуса на визитата. В делегацията, водена от Карл Нехамер, е Герхард Карнер – федерален министър на вътрешните работи на Австрия.

На 8 декември 2022 г. Австрия се противопостави на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Румен Радев и Карл Нехамер ще имат работна среща и ще дадат брифинг за медиите. В българската делегация за посещението на българо-турската граница са Иван Демерджиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук