Капитан Андреево
ГКПП "Капитан Андреево"

„Пунктът вече работи нормално“. Това заяви пред журналисти днес служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който направи инспекция на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“.

Демерджиев увери, че вече се възстановява трафикът през пункта на българско-турската граница, особено на хладилните камиони, които през последните дни не са били обработвани ритмично.

Министърът на вътрешните работи потвърди, че екипи на жандармерията поддържат обществения ред на „Капитан Андреево“, за да не възниква напрежение между служителите на частната лаборатория и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), извършващи фитосанитарен контрол. Повече за това вижте тук.

„Трафикът се възстанови след намесата на жандармерията и преустановяване на тези конфликти и най-различни взаимодействия, които застрашаваха да ескалират. Жандармерията ще остане колкото е необходимо, за да обезпечи нормалното функциониране на пункта“, допълни той.

Министърът на вътрешните работи обясни още, че част от сигналите са срещу служители на частното дружество, заплашвали служители от БАБХ.

„Казусът е юридически и мястото за неговото решаване е в съда. Нито една от страните не бива да мисли, че ще го реши тук на място“, призова министърът. Демерджиев съобщи още, че агенцията по храните и нейни системи са станали обект на хакерска атака, източникът на която се проверява.

Демерджиев потвърди информацията, че на пункта е имало служител на БАБХ с оръжие, но той е предупреден по Закона за МВР и не е установено да е заплашвал някого с него.

Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов разясни, че служителите на агенцията четири дни не са могли да се заемат с обработката на товарите, тъй като хора от частната фирма са били заели всички работни площадки. Той посочи още, че се търси начин да бъде удвоен капацитетът на националната лаборатория в София, която изследва качеството на храните, влизащи у нас.

На проверката на пункта присъстваше и заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков.

ПП: Решителни действия на държавата трябва да неутрализират четирите стълба на монопола

От „Продължаваме промяната“ пък отбелязаха в своя позиция днес, че „една от най-мащабните битки на кабинета „Петков“ срещу корупцията – за държавния контрол върху ГКПП Капитан Андреево, отбеляза важна победа“.

„Със заповед на проф. Христо Даскалов, БАБХ официално извършва и товаро-разтоварните дейности на „Капитан Андреево“. Благодарение на „Продължаваме промяната“, „Евролаб 2011″ вече няма монопол и при лицата, отговорни за разтоварването на стоки на границата“, каза се още в позицията им.

„Нещо повече, заради незаконното блокиране на служители на БАБХ през последните дни и възпрепятстване на тяхната работа, жандармерията ще следи за спазването на закона на място, а „Евролаб 2011″ следва да бъде санкционирана“, пише още там.

„На 2 август съвместна междуинституционална проверка установи, че „Евролаб 201″1 е в тежки нарушения на Закона за държавната собственост и по претендирания от тях договор за наем на имотите на БАБХ на границата. Заради установените нарушения фирмата следва да бъде изведена от тях.

Тези решителни действия на държавата трябва да неутрализират четирите стълба на монопола“, пишат от ПП.

„Припомняме, че в продължение на 10 години управлението на ГЕРБ си затваряше очите за частния монопол и многобройните проблеми на най-голямата сухопътна граница в Европа и вход към ЕС – въпреки сигналите и забележките дори от европейски институции и евродепутати.

Ние сложихме край на схемата, която позволяваше държавата да е златната кокошка за малцина избрани. С действията си станахме неудобни на мафиотски, лобистки и политически кръгове. Върнахме държавността на границата с цената на заплахи, предложения за подкупи, клеветнически кампании и сваляне на правителството, а българските граждани платиха за частните интереси с поредните избори.

Вместо в джоба на „Евролаб 2011“ и техните политически лобисти и закрилници, стотици милиони вече ще влизат в бюджета, за всички граждани.

Необратимо е затягането и на лабораторния контрол, което започна още на 20 май, така че никога повече хората да не се съмняват дали слагат на масата си плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди.

Вносните продукти в България и ЕС от трети страни дълги години са оказвали ценови натиск върху българските производители на плодове и зеленчуци, защото строгият контрол не важеше за тях. С разбиването на тази схема българските производители станаха по-конкурентоспособни!

И нещо много важно за всички българи, които искат да живеят като граждани на демократична Европа и да могат да пътуват свободно в ЕС – краят на частния монопол на Капитан Андреево доближава България с още една стъпка към Шенген – приоритет на кабинета „Петков“. На финала на процеса сме, като предстоят последни проверки. Очакваме положителен резултат до края на годината и приемане на България в Шенген!“, казват още от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук