Мустафа Карадайъ

„За съжаление демокрацията е в криза днес. Възстановяването на демокрацията не може да се случи чрез недемократичнти методи и инструменти. Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Румен Радев.

„Сега от нас се иска трудното – да започне истинският диалог за бъдещето на страната. Може би е от историческа важност в момента съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение, но по-важното е и каква програма ще се изпълнява. За нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин – ясни приоритети, ясна програма и вече на следващ етап остава персоналния състав“, добави той.

Президентът Румен Радев заяви, че управленската формула, която се предлага, не е търсене на коалиция, а обединение. По време на консултациите с ДПС той посочи:

„Формулата, която се предлага, е различна. Формулата не е търсене на коалиции, а формулата е обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление, а не около персоналния състав на Министерски съвет“.

Преди срещата си с ДПС президентът Румен Радев проведе консултации и с представителите на „Демократична България“, на партия „Има такъв народ“ и на БСП. От партията с лидер Слави Трифонов заявиха, че виждат добри шансове за съставяне на ново правителство, но няма да влизат в коалиции, а ще търсят подкрепа по политики и приоритети от останалите четири формации, които са поканили за преговори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!