Мустафа Карадайъ
на снимката: лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни защо ще подкрепят въвеждането на извънредно положение. ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изказване на лидера на „Движението за права и свободи“:

 

Ние от „Движението за права и свободи” ще подкрепим решението за въвеждане на извънредно положение. Когато става въпрос за защита животът и здравето на хората, от първостепенно значение е да се предприемат и въведат всички мерки за запазване на здравето и живота на всеки един човек. Това изисква не само приемане на решението, но и приемане на конкретни планове за действие, които да се изпълняват при гарантиране на конституционните права и свободи.

ДПС ще подкрепи всички необходими мерки и ще съдейства в тяхното реализиране. СЗО обяви за пандемия разпространението на Ковид-19 по целия свят. И предложението на правителството е навременно и правилно. Конституционно е правомощието на Народното събрание да обяви извънредно положение, въз основа на предложението на МС. На извънредното заседание на председателския съвет и тук в зала чухме от ген. Мутафчийски – председател на Националния оперативен щаб и от министър-председателя информация за фактическата обстановка, както и необходимите мерки, включително и гаранции за спазването на конституционните права на гражданите при извънредно положение.

Трябва да е ясно, че въвеждането на извънредно положение и прилагане на извънредни мерки има гаранционен характер. Легитимната конституционна цел на въвеждането на такъв извънреден режим на функциониране на конституционната система, е да защити и съхрани конституционния ред, а не да го преобразува в нов или за използване на извънредна ситуация за конюнктурни промени в конституционния ред.

И сега се обръщам към всички български граждани. Трябва ясно да се подчертае, че приемането на решение за обявяване на извънредно положение, означава и, че Народното събрание остава действаща законодателна власт, която има контролни правомощия по отношение на правителството, без да се допуска делегирано законодателство от страна на изпълнителната власт.

Следва да се има предвид, че е недопустимо противоконституционно отнемане или ограничаване на конституционни права на гражданите, в условията на извънредно положение. Гаранция за това са ратифицираните и влезли в сила за България международни актове, както и практиката на съда в Страсбург, които установяват важни стандарти за основанията, времевите и териториални предели на извънредното положение, и за допустимите дерогации на права. Всички ние знаем, че съгласно чл. 57, ал. 3 от Конституцията на Република България само и единствено със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите, с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31 – ал. 1,2,3, чл. 32 – ал. 1 и чл. 37. От другата страна знаем, че в Закона за отбраната и въоръжените сили, в член 123 от т.2 до т.9 е определен обхватът на мерките и ограниченията на извънредното положение.

Благодаря ви за вниманието. Още веднъж искам да декларирам от тази трибуна, че „Движението за права и свободи” ще подкрепи всички необходими мерки в тази връзка и ще съдейства за тяхното реализиране.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!