Парламентът избра проф. Петко Салчев за управител на НЗОК. 108 гласуваха „за”, „против” кандидатурата беше един, а 48 се въздържаха

Проф. Салчев бе изслушан на заседание на Комисията по здравеопазване в сряда и бе гласуван явно от народните представители чрез компютъризираната система за гласуване.

Изборът на нов управител на Касата се налага, тъй като мандатът на сегашния Дечо Дечев изтича. Той бе избран да оглави НЗОК през юли 2018 г. Мандатът му приключва тази година, тъй като той довърши този на Камен Плочев, който подаде оставка.
Съгласно Закона за здравното осигуряване управителят на Касата се избира именно от Народното събрание за срок от 5 години.

По време на изслушването си в сряда, проф. Славчев каза:

„Ще търся техники и подходи за намаляване на доплащанията в системата на здравеопазването от страна на гражданите”.

Проф. Салчев уточни, че ще търси тези подходи съвместно с Изпълнителната агенция медицински надзор и другите звена на системата съвместно с Министерство на здравеопазването.

„Относно клиничните пътеки имам няколко разработки за така нареченото им модифициране. Дали те са подходящи, неподходящия инструмент, в момента те са избрани като инструмент, но в точка 3 на програмата на правителството е заложено плавно преминаване към други подходи. Така че съвместно с Министерство на здравеопазването може да се премине и към останалите възможни подходи“, каза още проф. Салчев.

Той отчете, че две години се е занимавал с новите здравни технологии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!