Основните браншови организации в туризма излязоха с обща позиция, в която се иска подкрепа за сектора от правителството, заради усложнената ситуация във връзка с разпространението на коронавируса.

На брифинг в БТА Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българския съюз за балнеология и СПА туризъм, Българската асоциация на туристическите агенции, Националния борд по туризъм, Българската хотелиерска асоциация, Българското конгресно бюро обявиха, че кризата в бранша вече е настъпила.

Бизнесът иска държавата да поеме разходите за социални осигуровки, дължими от работодателите и работниците, по изплащаните от работодателите трудови възнаграждения, за срок от 12 месеца, считано от 1 април.

Друго искане е за безлихвено отсрочено плащане на ДДС за 12 месеца и на местен данък и такса смет за същия срок, пак считано от 1 април.

От бранша искат още осигуряване на целеви финансов ресурс, който да е не по-малък от 200 млн. лева чрез Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към банките.

Настояват и за мораториум върху влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за 12 месеца, считано от 1 август 2020 г., като това искане се подкрепя и от други браншове.

Представителите на туристическия бизнес казаха, че има спад на продажбите на туристически услуги до 75 на сто, анулиране на над 90 на сто от планираните организирани събитийни прояви.

Според представителите на организациите почти 60 на сто от фирмите в бранша ще са принудени да съкращават работни места, хотелиерският и ресторантьорският сектор отчита спад в текущите продажби над 70 на сто и анулиране на резервации до 80 процента.

В отговор министър Николина Ангелкова каза:

„Секторът в момента се намира в изключително тежко положение. Буквално в рамките на десетина дни назад се започнаха изключително сериозна отмяна на резервациите. Разбирам сектора, но от друга страна виждате какво е положението в страната. Виждате, че правителството, парламента, правим всичко възможно така че максимално да се борим с разпространението на вируса. Мога да ви уверя, че всичко, което Националният щаб препоръчва ние изпълняваме, защото здравето на хората е на първо място“, допълни още Ангелкова.

Тя отбеляза, че в изявлението си премиерът и представителите на всички групи са обявили, че ще обсъждат всички мерки за последствията от разпространението на коронавируса.

„Разбираме, че не само сектор туризъм, транспорт и свързаните сектори са в изключително тежка ситуация. В непрекъснат диалог съм с представители на бранша. Още от началото на месеца, също така съм в непрекъснат диалог с моите колеги министри на туризма с оглед на мерките“, каза още министър Ангелкова.

И добави:

„Всички сме заедно максимално да се преборим с това, което ни се случва в момента. Разбираме притесненията на сектора. Говорихме и вчера и днес ни предстоят още срещи с представителите на сектора да обединим усилия, така че да бъдем готови да реагираме в момента, в който дай Боже максимално скоро се справим с този вирус. Никой не може в момента да каже колко дълго ще продължи тази ситуация“.

При отмяна на резервации на пътувания, свързани с цялата територия на Италия, Испания, Германия, Франция и Румъния е възможно да се поиска възстановяване на цялата сума, каза още Ангелкова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!