Днес в парламента се обсъжда искането на опозицията за оставката на председателя на институцията Цвета Караянчева. Мотивите за искането за оставката й изложи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното му изказване пред колегите му:

Настояваме за предсрочното освобождаване на госпожа Караянчева поради системно неизпълнение на задълженията си като председател на Народното събрание, нарушаване на Конституцията, оронване престижа на Народното събрание и за подкопаване на устоите на парламентаризма и демокрацията.

Разбира се, за 10 години сме разбрали, че ГЕРБ са ненадминати в  арогантността си и затова едва ли ще се коригират.

Осланяйки се на мантрата  „много сме, силни сме“,  от ГЕРБ ще изчакат да мине гласуването и самозабравили се ще продължат по пътя. Но ще пропуснат възможността да покажат, че могат да се коригират. И точно ГЕРБ, които се страхуват толкова много от служебен кабинет да направят неизбежно случването му. Всичко това ще доведе до нестабилност в държавата и всяко следващо правителство трябва да има първо спасителен план при условия непознати за страната от 20 и повече години.

Цвета Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ и с последните си изяви го доказва. Агресивното говорене, арогантното поведение и острия тон ще останат като основни характеристики на ГЕРБ за последните години.  Омразата и агресията, разделението и противопоставянето са на власт и управляват през последните години. Когато нямаш капацитет, експертиза, визия, остават агресията, омразата и арогантността, уважаеми колеги от ГЕРБ. Естествено и популизма ви в това число. Това няма да помогне на госпожа Караянчева и на ГЕРБ да останат във властта, защото българските граждани не искат повече никой да ги наставлява и навиква. При всички случаи ГЕРБ ще остане неразбран и недоволен.

Самата госпожа или не разбира за какво става дума или се е взела твърде насериозно и се е самозабравила напълно. На критиките на граждани отговаря, че е имала аргументи. Тя и днес продължава да си мисли, че искането за оставката и е просто акт на опозицията и ще отмине. Нещо повече, Караянчева се опитва да дублира поведението на силно застъпените на политическата сцена премиер и президент в опит да изпъкне и да печели дивиденти. Но това не и се отдава и резултатът и е гаф след гаф. Да забравиш или пренебрегнеш, че си председател на Парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката и това историята няма да прости.

От истината ви боли, нали?!  Следващото Народно събрание, уважаеми колеги народни представители и следващият кабинет няма да са същите. Най-много заради такива като г-жа Караянчева.

Би било добре, независимо от резултата, г-н Рашидов, от гласуването по нашето искане личността и поведението на Караянчева да бъдат урок, който да бъде научен от всички, и от нас, и от вас г-н Рашидов, и от вас уважаеми колеги от ГЕРБ.

Ние от ДПС вярваме в това. Вярваме в точната преценка на българските избиратели. Вярваме, че лица като г-жа Караянчева и Караянчевщината нямат място в Българския парламент и в българската политика.

В името на парламентаризма, в името на държавността, в името на бъдещето на България, ние от ДПС ще гласуваме убедено за освобождаването на г-жа Караянчева като председател на Народното събрание.

Още за дебатите може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!