Тома Биков
на снимката: Тома Биков

Днес в парламента се обсъжда искането на опозицията за оставката на председателя на институцията Цвета Караянчева. В нейна защита се изказа депутатът от БСП Тома Биков.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното му изказване пред колегите му:

Едва ли има председател на парламента, който да е в състояние да нанесе такива щети върху авторитета на НС, каквито нанасят подобни дебати. Със сигурност всички ние сме виновни за това. Българският парламент помни оставки на председатели на НС и това са били политически актове. Тук не става въпрос за личността на г-жа Караянчева, която аз уважавам и смятам, че е достойна за този пост. Вашата цел не е г-жа Караянчева. Тя беше формулирана от колеги, които казаха „оставка на председателя, оставка на правителството” и т.н. Оставки е имало и те винаги са били с мотиви, че нарушават авторитета на НС. С какво нарушаваше авторитета на НС Стефан Савов – бивш политически затворник, работник по строежи и брилянтен преводач от испански, който беше свален от БСП и ДПС през 1992г? Те не бяха срещу него. След това свалиха Филип Димитров и след това дойде едно от най-мрачните правителство на България в лицето на проф. Любен Беров.

Какво постигна оставката на проф. Герджиков и с какво той нарушаваше авторитетът на парламента? С нищо. Но след това влязоха политически брокери в управлението. В този парламент оставка подаде г-н Главчев и това беше личен акт на г-н Главчев с една цел – да не се разруши политическият диалог в парламента.

Политическият диалог беше развален от вас, въпреки тази оставка. Затова оставката на г-жа Караянчева няма да постигне нищо. Тя нито ще възстанови политическият диалог, нито ще ви направи по-склонни да се държите цивилизовано в тази сграда. Затова ние нямаме да подкрепим тази оставка. Тя няма никакъв смисъл и няма да доведе до нищо добро, освен че ще превземете някакъв политически подстъп в похода си към властта, заедно със старите си коалиционни партньори и с потенциалните нови коалиционни партньори от „Демократична България”, защото това е целта на тази оставка и ние няма да я подкрепим.

Още за дебатите може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!