И студентите се включиха официално в продължаващите повече от три месеца протести с искане на оставките на правителството и на главния прокурор. Тази сутрин те се събраха пред сградата на Ректората на „Софийския университет“.

Протестът е организиран от студенти от Юридическия факултет на Алма Матер, но към тях се включиха и техни колеги от УНСС и Техническия университет.

„Студентите винаги са били будни, информирани и бдящи за случващото се в страната. Сега е време да го покажем с ясно изразени действия и позиции. Разпадът на правосъдната система през последните години и особено действията на главния прокурор Иван Гешев, ни принуждават да изразим гласно своята гражданска позиция”, заявиха студентите.

Те заявяват, че не желаят да наблюдават повече потъпкването на законите и правата на гражданите от главния прокурор, премиера Бойко Борисов и задкулисието.

Събралите се студенти заявиха, че отдавна подкрепят и участват в протестите срещу правителството, но сега излизат за първи път като общност.

„Протестираме заради всичко случващо се в тази държава, но най-вече през последната една година. Свидетели сме на абсурд след абсурд. Нещо, което в една европейска държава е невъзможно. При първия гаф си подават оставките и напускат постовете си, понасяйки своята отговорност. Тук това нещо го няма, нито един политик не е поел отговорността си. Затова излизаме да кажем, че от днес студентите започват твърдо заявяват своята позиция за оставка на правителството. Смятаме, че студентите са силата на общество, а идеята е да се обединим“, заяви Иван Гълъбов, студент по Регионално развитие и политика в Геолого-географския факултет на СУ.

Студентите изразяват надежда техни съмишленици от цялата страна да ги подкрепят, въпреки че за близо 100 дни обществено недоволство властта остава глуха за исканията на хората.

„Така е, защото знае, че ще си отиде. В момента стиска здраво кокала, защото знае, че това са последните преброени дни за тях“, смята Иван Гълъбов.

Студентите са уведомили за днешния протест Столична община, но  не предвиждат блокиране на улици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук