Половината от испанското население или по-конкретно 49,3% живее на границата на възможностите си, без още да се е възстановило от кризата от 2008 г., и не е готово да се изправи пред нова рецесия.

Сред бедните има все повече деца, юноши, хора с висше образование и работници, съобщава испанската национална телевизия RTVE.

Това са някои от основните заключения от десетия доклад за Хора в риск от бедност и социално изключване / AROPE/ за състоянието на бедността, изготвен от Европейската мрежа за борба с бедността и социалното изключване в Испания (EAPN), представен тази сряда.

Проучването предоставя нови данни, които „поставят под въпрос реалните подобрения в качеството на живота на испанците“, заяви Карлос Сусия, президент на европейската организация.

„През последните години бедността в Испания се увеличи, не искаме да си представяме какво може да се случи след Covid“, предупреди Сусия.

Властите обаче са разтревожени, че все още невъзстановилата се испанска икономика, ще бъде още по-силно ударена сега и коронавирусната криза. И предупреждават, че се очаква няколко милиона повече бедни хора.

Все пак данните от 2019г. показват леко подобрение спрямо предходната година. Но все пак 11,8 милиона испанци са живели в бедност, което е 25,3% от испанското население.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!