Вицепремиерът Красимир Кракачанов запозна зам.-председателя на европейските консерватори Роберт Зиле с приоритетите на България по време на европредседателството ни на среща, която се проведе в Министерския съвет. Сред тях са интеграцията на Западните Балкани и сигурността по границите на Европейския съюз, както и борбата срещу нелегалната миграция.

Вицепремиерът подчерта, че позицията му съвпада с тази на евроконсерваторите за проблема с мигрантите. „Споделям мнението на колегите от групата на консерваторите и реформистите, че промените в Дъблинския регламент трябва да са в посока, в която се върви в момента, точно обратната към това да не се задължават европейските държави да приемат мигранти по квоти, да се налагат глоби и т.н. Европа има нужда от политическа сила с утвърдени традиции, ценности, религия и култура“, каза Каракачанов.

„За мен е голяма чест да бъда тук в София. Ще използваме възможността преди утрешната среща да проведем разговори на политическо ниво с нашето европейско семейство. Обсъдихме въпросите, които подчерта министърът на отбраната за българското председателство, както и много други належащи въпроси. Британската консервативната партия ще напусне нашето европейско семейство след Брекзит, но Европа има нужда от нашата група“, коментира пък Роберт Зиле.

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който е част от евроконсерваторите, обясни, че техен приоритет е защитата на българските превозвачи и на техните колеги от Източна Европа от дъмпинга на западноевропейските транспортни компании. „И това е нашият интерес – транспортните работници, шофьорите, превозвачите, да не бъдат в обхвата на директивата за командированите работници, която ги принуждава да се прибират на три седмици, да не почиват в кабините и т.н.“, каза той и уточни, че пряко от проблема с командировъчните на транспротните работници в Европейския съюз са засегнати 66 хиляди български шофьори и спедитори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!