Хеликоптер
На снимката: Хеликоптер "Кугър"

До 3 – 4 хеликоптера „Кугър” може да отдели армията за преоборудването им за медицински цели и спасяване, стига медиците да преценят дали ще им свършат работа. Това заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, коментирайки болната тема за липсата на хеликоптер линейка у нас.

Ако оборудваш един хеликоптер с носилка – да може да вдига пострадали хора, той може да бъде използван и за спасителни акции, коментира Каракачанов и припомни, че една от основните задачи на българската армия е да оказва помощ при бедствия и аварии на населението.

Проблемът с липсата на медицински хеликоптери излезе на дневен ред след последните инциденти в планините у нас през уикенда.

Планински спасители признаха, че ако са разполагали с хеликоптер операцията в Стара планина, която продължи 11 часа е щяла да приключи за час и половина.

Според спасителите не трябва да се говори и само за брой хеликоптери, а и за изграждане на цяла система- от машини, площадки и координация.

България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер. Последният такъв беше продаден през 2019-та година и така на практика спасителните акции по въздух в планините станаха невъзможни. Управляващите обещаха 20 милиона лева по оперативна програма „Регион в растеж“, с които да бъдат закупени два медицински хеликоптери. До момента обаче резултат няма.

Преди месец президентът Румен Радев предложи създаване на Система за спешна медицинска помощ по въздуха, като с 85 милиона лева от еврофондовете  да бъдат закупени медицински хеликоптери за София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!