Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов Теменужка Петкова не носи никаква отговорност за сделката с ЧЕЗ. По негови думи затова няма причина оставката й да бъде приета.

„Тя направи, според мен прибързан акт да подаде оставка в знак на това да поеме някаква отговорност за нещо, за което не носи отговорност. По сегашния закон тя няма никакви възможности, за да контролира подобна сделка“, заяви вицепремиерът.

Каракачанов също изрази тезата, че е най-добре държавата да закупи цялото дружество.

„Много обичаме да се занимаваме какво се случва в момента, а въпросът е как да направим така, че повече да не се повтарят подобни безумия. Ако ме питате мен държавата може да закупи и 100% от акциите. Останалите 33% не оставаха възможност на държавата да контролира процеса. Контролът е, когато имаш 34%, а не 33%“, посочи той.

Красимир Каракачанов обяви още, че ОП предлага промени в Закона за енергетиката, с които да може държавата в сделки, които касаят продажбата на над 20% от активите на структуроопределящи фирми в енергетиката, да има контролен механизъм върху това какво се продава, кой го продава и как тече целият процес. Патриотите ще търсят консенсус с ГЕРБ за подготвяния законопроект.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!