Станцията
Станцията "Тянгун1"

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма основания за излишна паника поради възможността китайската станция „Тянгун1“ да падне на българска земя. Тази възможност е толкова малка, че няма реална опасност.

В неделя вашингтонският вестник „Хил“ писа, че отломките от падащата китайска космическа станция „Тянгун 1“ може да се посипят над Испания, Португалия, Франция и Гърция. Според изчисленията падането на съоръжението ще започне между 29 март и 4 април.

Учените предполагат, че станцията ще се разпадне при влизането си в плътните слоеве на атмосферата и по-голямата част от парчетата ще изгорят, но все пак е възможно такива с маса до 100 килограма да стигнат до земната повърхност. Най-вероятно те ще рухнат в океана, но специалистите предупреждават Испания, Португалия, Франция и Гърция, че част от тях може да достигнат до територията на тези страни.

Както подчертават експертите вероятността да пострада човек е изключително малка. Станцията „Тянгун 1“ тежи 8,5 тона и има дължина 12 метра и диаметър 3,3 метра. Тя е изведена на орбита през септември 2011 година. През следващите две години с нея се скачваха два пъти космически кораби. След това полетът й премина в неуправляем режим. Според професорът от Университета на Централна Флорида Роджър Хендбърг контролът върху станцията е изгубен заради изчерпано гориво за корекционните двигатели.

Днес Каракачанов информира, че всички мерки, които са необходими са взети.

„На всеки 89 минути тази станция прелита над територията на България, в продължителност 15-20 секунди през българска територия. Теоретичните шансове при разпадането си отломки от нея да паднат над територията на България са 0,01 процента, но въпреки това всички необходими мерки от страна на българската армия, химическите модули към българската армия, които при подобни ситуации реагират са взети“.

По думите на министъра това, което трябва да знае населението е, че ако на българска територия паднат отломки, те не трябва да се докосват. „Това е основно приоритет на специализираните химически модули, които трябва да ги обработват“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!